Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Νέες βολές Ακάρ κατά της Ελλάδας - Κλιμακώνει τις προκλήσεις: «Η Αθήνα κάτι σκαρώνει εναντίον μας - Η Τουρκία δεν αποτελεί ποτέ απειλή»

«Έχει πενταπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της»

1 Αυγούστου 2022 14:25
Νέες βολές Ακάρ κατά της Ελλάδας - Κλιμακώνει τις προκλήσεις: «Η Αθήνα κάτι σκαρώνει εναντίον μας - Η Τουρκία δεν αποτελεί ποτέ απειλή»
Πηγή φωτογραφίας: ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Πυρά» εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Όπως είπε, «Η Αθήνα κάτι σκαρώνει εναντίον της Άγκυρας, εν μέσω πενταπλασιασμού του αμυντικού προϋπολογισμού της».

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε πως «αυτό δεν θα είναι αρκετό εναντίον των τουρκικών δυνάμεων» και ανέφερε ότι η στάση της Ελλάδας είναι «ασυνήθιστη».

Δείτε επίσης: Ο συναγερμός επιστρέφει στο Αιγαίο: Βγήκε το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» - Συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τούρκων

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «τα ζητήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα δεν πρέπει να αντανακλούν στις σχέσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ με την Άγκυρα».

«Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να ενεργήσει, σύμφωνα με τις "σχέσεις καλής γειτονίας", για διάλογο», συμπλήρωσε ο κ. Ακάρ. Τέλος, υπογράμμισε πως «η Τουρκία ποτέ δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους της», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε χθες και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ενόψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως δήλωσε, «Κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το Αμπντουλχαμίτ Χαν. Η Τουρκία διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα χωρικά της ύδατα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Όπως το Oruc Reis και τα άλλα πλοία μας έχουν πραγματοποιήσει εξερευνήσεις στο παρελθόν, το ίδιο θα κάνει και το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Πραγματοποιούμε ερευνητικές δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤΔΒΚ. Έχουμε ήδη το δικαίωμα στα δικά μας χωρικά ύδατα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, μιλώντας στο Haber 7.

«Η Ελλάδα δημιουργεί μέτωπο εναντίον της Τουρκίας»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα «προβάλλει τέτοιες απαιτήσεις για τα νησιά που διεκδικεί την κυριαρχία σε 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί πουθενά στον κόσμο. Η ελληνική πλευρά το κάνει αυτό: Προσπαθεί να ανοίξει γεωπολιτικούς και πολιτικούς χώρους για τον εαυτό της δημιουργώντας ένα μέτωπο εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα ωφελήσει κανέναν παρά μόνο βραχυπρόθεσμα λαϊκιστικά οφέλη».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν στη συνέχεια δήλωσε ότι «Το σχέδιο της Ελλάδας να δημιουργήσει αντίπαλα μέτωπα έχει σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει. Όταν θέτετε μπροστά μας τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ως γεγονότα επί του εδάφους, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να τις αποδεχτούμε. Δεν επιδιώκουμε ένταση με την Ελλάδα.

Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συμβιώσουν σε αυτή την περιοχή. Προσπαθούμε να έχουμε μια δίκαιη σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον, με βάση τα δικαιώματα και το νόμο. Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον κ. Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόεδρός μας είπε: "Κύριε Μητσοτάκη, όταν υπάρχει ένα θέμα μεταξύ μας, μην προσπαθείτε να το λύσετε με τρίτους. Μην προσπαθείτε να ασκήσετε πίεση στην Τουρκία. Αυτό δεν θα λειτουργήσει"».

«Αλλά ο κ. Μητσοτάκης πήγε και είπε άλλα πράγματα σε άλλα μέρη», τόνισε στο τέλος ο Καλίν.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share