Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Βγάζει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» στις 9 Αυγούστου

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ

26 Ιουλίου 2022 22:25
Τουρκία: Βγάζει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» στις 9 Αυγούστου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την ακριβή ημερομηνία που θα βγει στη Μεσόγειο το τέταρτο γεωτρύπανό της ανακοίνωσε η Τουρκία. Το Abdulhamid Han θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνης, για να ξεκινήσει αποστολή στη Μεσόγειο, στις 9 Αυγούστου.

Δείτε επίσης: Τουρκία: Τον Αύγουστο «βγαίνει» το 4ο γεωτρύπανο - Πιθανότατα γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Το παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε ανακοινώσει πως το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ξεκινήσει γεωτρήσεις μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου.

Νέα προκλητική επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Νομίζω ότι δεν ξέρει τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά θα τη μάθει

Νέες απειλές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που ζητά επισταμένως η Τουρκία.

Δείτε επίσης: Νέες αιχμές Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης – Μίλησε και για «τουρκική μειονότητα»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο τούρκος πρόεδρος στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, εξέφρασε για ακόμη μια φορά την έντονη δυσαρέσκειά του για την επιτυχημένη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, εκτοξεύοντας προσωπική επίθεση προς το πρόσωπό του.

«Είπα ‘έλα ας φάμε μαζί. Γευματίσαμε στο Αρχοντικό Vahdettin’. Του είπα ‘ας μην μπλέξουμε τρίτους, ας αποκτήσουμε μία απευθείας γραμμή, ας διαπραγματευτούμε’. Πήγε εκεί (σ.σ. ο Μητσοτάκης) και έκανε ό,τι και στο Νταβός. Μετά σηκώθηκε και είπε: ‘Η Τουρκία έκανε αυτό και εκείνο’… Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες της ασφάλειας μας. Λένε ‘μην τα δώσετε στην Τουρκία’» είπε αρχικά ο τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει:

«Οι ενέργειες της Ελλάδας είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λωζάνης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με μη στρατιωτικό καθεστώς. Νομίζω ότι θα το μάθει».

Κανένα «φρένο» στην ακραία ρητορική από τον Ερντογάν: Επιθετικός και αμετανόητος - «Θα χτίσουμε τη μεγάλη Τουρκία» (video)

Ο Ερντογάν μίλησε σε εκδήλωση για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσει την πώληση αεροπλάνων F16 στην Τουρκία.για την 15η Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Δείτε επίσης: Οι ΗΠΑ «φρενάρουν» την πώληση F-16 στην Τουρκία - Υπερψηφίστηκε τροπολογία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

«Θα πραγματοποιήσουμε το όραμά μας του 2053 Θα γιορτάσουμε τη νίκη 1000 χρόνων μας το 2071. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε τουρκικό έθνος, Δεν υπάρχει επιστροφή από το σημείο που φτάσαμε.

Ο πρόγονός μας Μωάμεθ ο Πορθητής είχε πει ‘Κωνσταντινούπολη, ή θα σε πάρω εγώ ή θα με πάρεις εσύ’. Ο πρόγονός μας Αμπτουλχαμίτ Χαν είπε πει ‘αυτά τα εδάφη λαμβάνονται με αίμα και δίνονται με αίμα’ Ο Κεμάλ είπε ‘ή ελευθερία ή θάνατος’.

Κι εμείς εδώ σήμερα εδώ λέμε ότι οπωσδήποτε θα πραγματοποιήσουμε το χτίσιμο της μεγάλης Τουρκίας» είπε ο τούρκος πρόεδρος. Σχετικά με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εξαπέλυσε νέες απειλές: «Μην μας πάρει κανείς τα παιδιά μας. Μην δοκιμάζετε τη χώρα μας με τέτοιες απειλές. Στα νιάτα μου γιορτάζαμε την 29η Μαΐου σε αυτή την πλατεία.

Η 15η Ιουλίου ήταν μια τέτοια νύχτα που όλοι όσοι ανέλαβαν δράση από τα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τις γειτονιές τους για να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, κινδύνεύοντας να πεθάνουν.

Αυτό το έθνος έχει γράψει τέτοια έπη, και θα τα ξαναγράψει, με την άδεια του Θεού. Αποδείξαμε σε φίλους και εχθρούς τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, 85 εκατομμύρια, ότι το τελευταίο μας κράτος, η Δημοκρατία μας, θα σταθεί πάνω από την εθνική βούληση.

Όπως αποδείξαμε εκείνο το βράδυ ως Λαϊκή Συμμαχία, θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και το επόμενο διάστημα».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share