Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου: Πόσο ακρίβυνε το τελευταίο 24ωρο

Λίγες μόνο ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας

26 Ιουλίου 2022 21:43
Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου: Πόσο ακρίβυνε το τελευταίο 24ωρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγες μόνο ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας των 27 υπουργών της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου οι τιμές του εκτοξεύτηκαν.

Η άνοδος που κατέγραψε μέσα σε μια μέρα η τιμή του ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες τόσο για τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης ολλανδικού φυσικού αερίου όσο και για τα αντίστοιχα βρετανικά με την μηναία αύξηση να… τρομάζει.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το TTF Gas (ευρωπαϊκό) έκλεισε με αύξηση 13,19%, η οποία σημαίνει σε ημερήσια άνοδο 23,3 ευρώ η Μεγαβατώρα και την τιμή του να διαμορφώνεται στα 199,92 ευρώ η Μεγαβατώρα.

Με βάση του υπολογισμούς η μηναία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου φτάνει στο 65,31% και η ετήσια στο 469,31%.

Από την άλλη το UK Gas (βρετανικό) έκλεισε σήμερα με αύξηση 17,32%. Αυτό σημαίνει 55,5 πένες ανά θερμική μονάδα άνοδο την ημέρα, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 375,97 πένες ανά θερμική μονάδα. Η μηνιαία ποσοστιαία άνοδος της τιμής αγγίζει το 118,70% και η ετήσια το 292,49%.

Να σημειωθεί ότι ο Ιούνιος που μας πέρασε έκλεισε με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της τιμής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το ποσοστό του ξεπέρασε το 50% μετά την μείωση των ροών από τη Ρωσία.

Αν συνεχιστεί το ράλι ανόδου στην τιμή του όλα δείχνουν ότι ο Ιούλιος θα κλείσει με νέο αρνητικό ρεκόρ.

Πολιτική συμφωνία στην Ε.Ε. για τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου

Το πρωί η ΕΕ κατέληξε σε σχέδιο σχετικά με τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου. «Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα», ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία του συμβουλίου.

Η πολιτική συμφωνία των 27 ενόψει του δύσκολου (και ενεργειακά) χειμώνα είχε προαναγγελθεί από το Γερμανικό πρακτορείο. Προβλέπει εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Ο κανονισμός του Συμβουλίου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ενεργοποίησης «ενωσιακής προειδοποίησης» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οπότε η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share