Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σάλος με νέα απόφαση για την πανδημία: Ηλεκτρονικά βραχιολάκια θα φορούν οι πολίτες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό!

Ο νέος νόμος που επιβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως

16 Ιουλίου 2022 14:57
Σάλος με νέα απόφαση για την πανδημία: Ηλεκτρονικά βραχιολάκια θα φορούν οι πολίτες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ηλεκτρονικά βραχιολάκια θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό βάσει νέου νόμου. Ο λόγος είναι για να μπορούν οι υγειονομικές Αρχές να ελέγχουν εάν τυχόν παραβιάζουν την καραντίνα τους.

Δείτε επίσης: "Καμπανάκι" Γουργουλιάνη για μετάλλαξη "Κένταυρος": "Περισσότερο μεταδοτική αλλά ..." (video)

Επιπλέον, οι νοσούντες θα πρέπει να έχουν στα κινητά τους πιστοποιητικά ανοσίας, τα οποία θα ελέγχονται με σύστημα QR Code. Ωστόσο, στο Χονγκ Κονγκ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους σε όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, ακόμη και αν οι ίδιοι είναι αρνητικοί.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Guardian, τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια θα αρχίσουν να τοποθετούνται από την Παρασκευή υποχρεωτικά σε όλους τους νοσούντες οι οποίοι θα πρέπει να απομονωθούν για 19 ημέρες. «Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κανείς δεν βγαίνει από την καραντίνα στο σπίτι και μόνο έτσι μπορούμε να το διασφαλίσουμε», είπε ο Λο Τσουνγκ-Μάου, γραμματέας Δημόσιας Υγείας της πόλης.

κορωνοιοσ-πανδημια-χονγκ-κονγκ-16-7

Το βραχιολάκι και το πιστοποιητικό ανοσίας με QR Code είναι τα νέα μέτρα που λαμβάνει η χώρα προκειμένου να μειώσει έως και να μηδενίσει τα κρούσματα κοροναϊού. Η παραβίαση της υποχρεωτικής καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ συνεπάγεται με πρόστιμο έως 3.200 δολάρια και ποινή φυλάκισης έως και 6 μήνες.

Το Χονγκ Κονγκ αναφέρει κατά μέσο όρο περίπου 2.500 κρούσματα την ημέρα το τελευταίο διάστημα και εξακολουθεί να διατηρεί αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επιβάλλοντας επταήμερη καραντίνα σε ξενοδοχεία για τις αφίξεις, σύμφωνα με την πολιτική του «μηδενικού κρούσματος» της Κίνας, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη του κορωνοϊού από την κοινότητα.

«Κόκκινος συναγερμός» από τον ΠΟΥ για την ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών παγκοσμίως

Η κρίση της covid-19 και η παραπληροφόρηση ευθύνονται για τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες στον παιδικό εμβολιασμό έναντι άλλων ασθενειών, αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Unicef που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη (14/7).

Το ποσοστό των παιδιών που έχουν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και πολιομυελίτιδας μειώθηκε από το 86% το 2019 στο 81% το 2021. Το εμβόλιο αυτό χρησιμοποιείται ως βασικός δείκτης για την εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως. Η μείωση αυτή που καταγράφηκε το 2020 και το 2021 ακολουθεί μια δεκαετία βελτίωσης.

«Πρόκειται για έναν κόκκινο συναγερμό για την υγεία των παιδιών. Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης συνεχιζόμενης μείωσης του παιδικού εμβολιασμού εδώ και μία γενιά», δήλωσε η Κάθριν Ράσελ γενική διευθύντρια της Unicef. «Οι επιπτώσεις θα μετρηθούν σε πολλές ζωές».

Περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν μία ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου αυτού το 2021. Πρόκειται για 2 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2020 και 6 εκατομμύρια περισσότερα από το 2019.

Μεταξύ των 25 αυτών εκατομμυρίων, τα 18 εκατομμύρια δεν έχουν λάβει καμία δόση, με την πλειονότητα των παιδιών να ζουν σε χώρες με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα — κυρίως στην Ινδία, τη Νιγηρία, την Ινδονησία, την Αιθιοπία και τις Φιλιππίνες.

Οι λόγοι αυτής της πτώσης είναι πολλοί: συγκρούσεις, αυξημένη παραπληροφόρηση και προβλήματα στον ανεφοδιασμό ή παροχής ιατρικής φροντίδας που συνδέονται με την πανδημία covid-19. Υπήρχαν ελπίδες το 2021 να άρχιζε να αλλάζει η τάση, μετά και την άρση των lockdown, όμως το ποσοστό εμβολιασμού εξακολούθησε να μειώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

κορωνοιοσ-πανδημια-χονγκ-κονγκ-16-7

Η ασθενής εμβολιαστική κάλυψη οδήγησε στην επανεμφάνιση τους τελευταίους 12 μήνες επιδημιών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς, τονίζει η έκθεση.

Περίπου 24,7 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς το 2021, δηλαδή 5 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2019. Και 14,7 εκατομμύρια παιδιά επιπλέον δεν έλαβαν δεύτερη δόση. Μόνο το 81% των παιδιών είχε λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς το 2021, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008.

Τα άσχημα νέα έρχονται την ώρα που το ποσοστό υποσιτισμού έχει αυξηθεί. Ένα υποσιτισμένο παιδί έχει ακόμη πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να εμφανίσει πιο σοβαρές μορφών των ασθενειών αυτών.

«Πρέπει να εργαστούμε για να ανακάμψει ο εμβολιασμός εκατομμύρια παιδιών. Σε διαφορετική περίπτωση θα δούμε περισσότερες επιδημίες, άρρωστα παιδιά και μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας τα οποία ήδη δέχονται μεγαλύτερη εισροή ασθενών», υπογράμμισε η Ράσελ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share