Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός - Παγκόσμια ανησυχία για τον «Κένταυρο»: Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που εξαπλώνεται ραγδαία ανά την υφήλιο

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί ήδη σε 10 χώρες

13 Ιουλίου 2022 10:19
Κορωνοϊός - Παγκόσμια ανησυχία για τον «Κένταυρο»: Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που εξαπλώνεται ραγδαία ανά την υφήλιο
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε συναγερμό τέθηκε η επιστημονική κοινότητα για την εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον που έλαβε το παρατσούκλι «Κένταυρος» (επιστημονική ονομασία ΒΑ.2.75) και ήδη εξαπλώνεται. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία περί τα μέσα Μαΐου αλλά φαίνεται να κερδίζει έδαφος και σε πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν στο MedPage Today έχουν εντοπιστεί δύο περιπτώσεις BA.2.75 στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πρώτο δείγμα δοκιμής όπου η υποπαραλλαγή εμφανίστηκε στη γονιδιωματική αλληλουχία συλλέχθηκε στις 14 Ιουνίου.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου - Η σύσταση του ΠΟΥ εν μέσω «έκρηξης» κρουσμάτων

Επειδή τα κρούσματα της BA.2.75 έχουν εντοπιστεί σε ελάχιστες περιοχές των ΗΠΑ, η υποπαραλλαγή δεν παρακολουθείται ακόμη από τον CDC.

κορωνοιοσ-ομικρον-μεταλλαξη-13-7

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι το BA.2.75 — στην πραγματικότητα μια υποπαραλλαγή της υποπαραλλαγής BA.2 omicron, πιο γνωστή ως «stealth omicron» — εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Μάιο.

Κρούσματα με χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής εξετάζονται σε 10 χώρες, σύμφωνα με τον αυστραλιανό διαδικτυακό ιστότοπο ειδήσεων, news.com.au , συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη, αν και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα. Προσβάλλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό αν και υπάρχει φόβος ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, πιο ήπια ωστόσο από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Καθησυχαστικός είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης για την νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού ΒΑ. 2.75.

«Συνήθως οι μεταλλάξεις που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, δεν συνδυάζονται με πολλούς θανάτους. Φυσικά είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη νόσηση και κατά πόσο επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε είναι ότι οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται σχετικά γρήγορα παντού και η μία λοίμωξη αντικαθιστά την άλλη».

Ίσως πιο σοβαρή από Ο4/Ο5

κορωνοιοσ-ομικρον-μεταλλαξη-13-7

Ενώ οι μεταλλάξεις που παρατηρούνται στο στέλεχος του «Κενταύρου» (BA.2.75) υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα έναντι άλλων στελεχών, ο Marc Johnson, καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, είπε στο MedPage Today ότι «δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν το BA.2.75 είναι πιο μεταδοτικό ή πιο σοβαρό σε αυτό το σημείο».

Ο Τζόνσον είπε ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 θα παρέχουν «ακόμη λιγότερη» προστασία έναντι της τελευταίας έκδοσης του ιού, αν και ο πλήρης εμβολιασμός και η ενίσχυση συνεχίζει να προστατεύει από σοβαρές περιπτώσεις που οδηγούν σε νοσηλεία, ακόμη και θάνατο.

«Θα έπρεπε να ανησυχούμε, ναι, αλλά δεν πρέπει να φρικάρουμε», είπε ο Τζόνσον. «Αυτή η μετάλλαξη μπορεί να αυξήσει τις μολύνσεις και να καταστεί κυρίαρχη, αλλά δεν είναι πιθανό να προκαλέσει ένα σαρωτικό κύμα όπως έκανε η Όμικρον».

«Στο ραντάρ» του Π.Ο.Υ.

Η κύρια ανησυχία, λένε οι ειδικοί είναι ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις παρατηρούνται σε περιοχές που σχετίζονται με την πρωτεΐνη ακίδα του ιού - η οποία είναι υπεύθυνη για την είσοδο στα κύτταρα.

Έτσι, η νέα υποπαραλλαγή θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να συνδεθεί στα κύτταρα πιο αποτελεσματικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αρχίσει να παρακολουθεί την παραλλαγή για να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share