Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Δολοφονία Σίνζο Άμπε: Ποιος ήταν ο Ιάπωνας πολιτικός - Το ανεκπλήρωτο όνειρο και η «κληρονομιά» που αφήνει πίσω του (video)

Υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας

8 Ιουλίου 2022 14:42
Δολοφονία Σίνζο Άμπε: Ποιος ήταν ο Ιάπωνας πολιτικός - Το ανεκπλήρωτο όνειρο και η «κληρονομιά» που αφήνει πίσω του (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παγκόσμιο σοκ για τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στην ζωή ο 67χρονος Ιάπωνας πολιτικός, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η ασιατική χώρα δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή καθώς μετά τον πυροβολισμό του από 40χρονο πρώην αξιωματούχου του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού.

Συγκλονισμένοι δηλώνουν οι ηγέτες για την επίθεση που δέχθηκε σήμερα από ένοπλο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Ο Iάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα είπε σήμερα ότι «δεν βρίσκει τις λέξεις» μετά τη δολοφονία με σφαίρες του 67χρονου πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Άμπε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νάρα της δυτικής Ιαπωνίας.

«Προσευχόμουν για να σωθεί η ζωή του, αλλά έμαθα την είδηση (του θανάτου του). Είναι αληθινά θλιβερό. Δεν βρίσκω τις λέξεις. Υποβάλλω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου και προσεύχομαι η ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη», δήλωσε πολύ συγκινημένος ο Κισίντα στους δημοσιογράφους.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται στο πλευρό του λαού της Ιαπωνίας αυτή τη σκοτεινή στιγμή», αναφέρει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα στο μήνυμά της για τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. «Θλιμμένη και συγκλονισμένη από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης στη Νάρα. Τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και σε όλο τον ιαπωνικό λαό», σημειώνει η κ. Μετσόλα σε ανάρτησή της στο τουίτερ.

«Αυτή η βάρβαρη και άνανδρη δολοφονία του Σίνζο Άμπε συγκλονίζει όλο τον κόσμο», τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της. Στην ανάρτησή της στο τουίτερ, προσθέτει: «Ένας υπέροχος άνθρωπος, μεγάλος δημοκράτης και υπέρμαχος της πολυμερούς παγκόσμιας τάξης έφυγε από τη ζωή. Θρηνώ με την οικογένειά του, τους φίλους του και όλο τον λαό της Ιαπωνίας».

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για «την αποτρόπαιη δολοφονία» του πρώην Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο ‘Αμπε. Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ: «Βαθιά λυπημένος για την αποτρόπαιη δολοφονία του Σίνζο ‘Αμπε, υπερασπιστή της δημοκρατίας και φίλου και συναδέλφου μου εδώ και πολλά χρόνια. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τον Πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, και στον λαό της (χώρας) εταίρου του ΝΑΤΟ, την Ιαπωνία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η Μόσχα καταδίκασε “ένα τερατώδες έγκλημα” και μια “τρομοκρατική ενέργεια” μετά την επίθεση στον Άμπε. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτοί που οργάνωσαν και διέπραξαν αυτό το τερατώδες έγκλημα θα τιμωρηθούν σκληρά γι’αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια που δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία αιτιολογία”, υπογράμμισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Δεν γνωρίζω τι κρύβεται πίσω από αυτήν την απόπειρα δολοφονίας. Το έμαθα κατά τη διάρκεια της συνόδου (της G20). Ήμουν ο πρώτος που άρχισε την ομιλία του εκφράζοντας τη λύπη του για αυτό που συνέβη στον Ιάπωνα συνάδελφο. Πιθανώς θα γίνει έρευνα. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω”, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από το Μπαλί της Ινδονησίας όπου μετέχει στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε επίσης “βαθιά σοκαρισμένος από την αποτρόπαιη επίθεση” κατά του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Άμπε. “Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του ιαπωνικού λαού”, πρόσθεσε ο Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο σημείωσε ότι “η σκέψη του στρέφεται στην οικογένεια και τους συγγενείς ενός σπουδαίου πρωθυπουργού”.

“Είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος από την είδηση για την αισχρή επίθεση στον Σίνζο Άμπε”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. “Οι σκέψεις μου στρέφονται στην οικογένειά του και τους αγαπημένους του”, πρόσθεσε.

Ποιος ήταν ο Σίνζο Άμπε

Ο Σίνζο Άμπε ήταν πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και δύο φορές πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τις 26 Δεκεμβρίου 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2020 και νωρίτερα από το 2006 μέχρι το 2007.

Ο Αμπε παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2020, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Ωστόσο, παρέμεινε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς πολιτικούς, κινώντας τα νήματα στην εξουσία μέσω της μεγάλης επιρροής του στα μέλη του κόμματός του.

Ήλπιζε ότι μια συντριπτική νίκη του LDP θα του επέτρεπε να σημειώσει πρόοδο σε μια από τις πιο αγαπημένες πολιτικές του φιλοδοξίες: την αναθεώρηση του ειρηνιστικού Συντάγματος της Ιαπωνίας για να επιτρέψει στη χώρα να έχει έναν μόνιμο στρατό.

Ο Σίνζο Άμπε γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1954 στην πόλη Ναγκάτο της περιφέρειας Γιαμαγκούτσι, αλλά σύντομα η οικογένειά του μετακόμισε στο Τόκιο. Η οικογένειά του είχε σημαντική παρουσία στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας. Ο παππούς του Καν Άμπε και ο πατέρας του Σίνταροου Άμπε υπήρξαν βουλευτές, ενώ η μητέρα του, Γιόκο Κίσι, ήταν κόρη του Πρωθυπουργού της Ιαπωνία Νομπουσούκε Κίσι.

Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Σεϊκέι, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας.

Τον Απρίλιο του 1979 ξεκίνησε να δουλεύει για λογαριασμό της βιομηχανίας παραγωγής χάλυβα Kobe Steel.

Το 1982 παραιτήθηκε και ακολούθησε μια καριέρα σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις, όπως εκτελεστικός γραμματέας του Υπουργού Εξωτερικών, ιδιαίτερος γραμματέας του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και ιδιαίτερος του γενικού γραμματέα του Κόμματος.

Το 1993, μετά τον θάνατο του πατέρα του 2 χρόνια πριν, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής, στην περιφέρεια Γιαμαγκούτσι.

Η φήμη του εκτοξεύτηκε λόγω της σκληρής στάσης που υιοθέτησε απέναντι στην απρόβλεπτη γειτονική Βόρεια Κορέα σε μια διαμάχη σχετικά με Ιάπωνες πολίτες που απήγαγε η Πιονγκγιάνγκ πριν από δεκαετίες.

Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός για πρώτη φορά το 2006, γεγονός που τον κατέστησε τον νεότερο πρωθυπουργό της χώρας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παραιτήθηκε ωστόσο μετά από μια χρονιά στην εξουσία που αμαυρώθηκε από σκάνδαλα.

Αν και προσπάθησε να βελτιώσει τους δεσμούς με την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου οι πικρές αναμνήσεις από τον καιρό του πολέμου παραμένουν βαθιές, εξόργισε και τους δύο γείτονες το 2013 επισκεπτόμενος το Ναό Yasukuni του Τόκιο, που θεωρείται από το Πεκίνο και τη Σεούλ ως σύμβολο του παρελθόντος μιλιταρισμού της Ιαπωνίας.

Έμεινε περισσότερο γνωστός για την αποκαλούμενη πολιτική του «Abenomics», με τολμηρή νομισματική χαλάρωση και δημοσιονομικές δαπάνες.

Ενίσχυσε επίσης τις αμυντικές δαπάνες μετά από χρόνια παρακμής και επέκτεινε την ικανότητα του στρατού να προβάλλει την ισχύ του στο εξωτερικό.

Σε μια ιστορική αλλαγή το 2014, η κυβέρνησή του ερμήνευσε εκ νέου το μεταπολεμικό, ειρηνιστικό σύνταγμα ώστε να επιτρέψει στα στρατεύματα να πολεμήσουν στο εξωτερικό για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το επόμενο έτος, η νομοθεσία του τερμάτισε την απαγόρευση άσκησης του δικαιώματος συλλογικής αυτοάμυνας ή υπεράσπισης μιας φιλικής χώρας που δεχόταν επίθεση.

Ο Αμπε, ωστόσο, δεν πέτυχε τον μακροχρόνιο στόχο του να αναθεωρήσει το σύνταγμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ γράφοντας τις «Δυνάμεις Αυτοάμυνας», όπως είναι γνωστός ο στρατός της Ιαπωνίας, στο ειρηνιστικό Αρθρο 9.

Συνέβαλε καθοριστικά στη ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από το Τόκιο, οι οποίοι αναβλήθηκαν κατά ένα χρόνο για το 2021 λόγω της πανδημίας COVID-19.

Αφού υπηρέτησε για σχεδόν οκτώ χρόνια στο αξίωμα, γνωστοποίησε ότι ένα πρόβλημα με την υγεία του – μια υποτροπή μιας ασθένειας του εντέρου που είχε συμβάλει στην προηγούμενη αποχώρησή του το 2007 – τον οδήγησε στην παραίτηση.

Ο Σίνζο Άμπε ήταν παντρεμένος με την Άκιε Ματσουζάκι από το 1987, χωρίς να έχουν αποκτήσει παιδιά.

Abenomics

Η χαρακτηριστική οικονομική πολιτική του Άμπε – γνωστή ως Abenomics – θεωρήθηκε ότι τον βοηθούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη κατά την πρώτη του θητεία.

Αυτή περιλάμβανε αρνητικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια που καθιστούσαν φθηνότερο για τους καταναλωτές και τις εταιρείες το να δανείζονται χρήματα και να ξοδεύουν, αυξάνοντας τις κρατικές δαπάνες για υποδομές και περισσότερα οικονομικά κίνητρα όπως φοροαπαλλαγές και μεταρρυθμίσεις που επιδίωκαν να προσθέσουν περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό και να επιτρέψουν περισσότερους μετανάστες, ώστε να περιοριστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού και να έρθει η ανάπτυξη.

Ωστόσο οι προσπάθειές του αντιμετώπισαν μια μεγάλη πρόκληση όταν η χώρα μπήκε ξανά σε ύφεση την άνοιξη του 2020 με την πανδημία. Αυτή και άλλες επιβραδύνσεις αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της προσέγγισής του, ενώ αμφιλεγόμενη ήταν και η πολιτική του κατά του κορωνοϊού.

Άλλες πτυχές των Abenomics – όπως η ενδυνάμωση των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, η αντιμετώπιση του νεποτισμού και η αλλαγή της ανθυγιεινής εργασιακής κουλτούρας – παρέμειναν ανεκπλήρωτες.

Η παραίτησή του το 2020 οδήγησε σε εσωτερική διαμάχη μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών του LDP, επειδή ο Άμπε αρνήθηκε να επιλέξει ο ίδιος τον διάδοχό του. Τελικά τον διαδέχθηκε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, βετεράνος πολιτικός και επί μακρόν μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Σίνζο Άμπε πέθανε στα 67 του χρόνια, το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου 2022, υποκύπτοντας στα δύο τραύματα από σφαίρες από 41χρονο άνδρα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share