Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο τρόμος του κορωνοϊού ξανασκεπάζει την Ευρώπη: Βέλγιο - Αύξηση κατά 43% στα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα

Σημαντική άνοδο καταγράφουν τα κρούσματα κορωνοϊού στο Βέλγιο

8 Ιουλίου 2022 11:24
Ο τρόμος του κορωνοϊού ξανασκεπάζει την Ευρώπη: Βέλγιο - Αύξηση κατά 43% στα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα κορωνοϊού στο Βέλγιο παρουσίασαν άνοδο 43% τις τελευταίες εφτά ημέρες.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Η τέταρτη δόση εμβολίου προσφέρει επιπλέον προστασία έναντι της Όμικρον στους άνω των 60

Μεταξύ 28/06 και 05/07 ανιχνεύονταν 6.271 νέες μολύνσεις κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 138,7 κατά μέσο όρο μεταξύ 01/07 και 08/07. Πρόκειται για αύξηση 27% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά, 1.660 ασθενείς νοσηλεύονται με COVID-19, εκ των οποίων 87 στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Παράλληλα, ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 1,18.

Τέλος, μεταξύ 28/06 και 05/07, κατά μέσο όρο 8,7 άνθρωποι έχαναν κάθε μέρα τη ζωή τους από τον ιό, ενώ από την έναρξη της COVID-19, 31.977 είναι οι νεκροί.

Ο τρόμος του κορωνοϊού ξανασκεπάζει την Ευρώπη: Βέλγιο - Αύξηση κατά 43% στα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας του Βελγίου, οι πολίτες άνω των 50 ετών θα λάβουν τον Σεπτέμβριο πρόσκληση για την δεύτερη αναμνηστική δόση, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνω των 65 ετών θα λάβουν πρόσκληση για την πραγματοποίηση τρίτης αναμνηστικής δόσης.

Επίσης, πέμπτη δόση του εμβολίου θα λάβουν και όσοι διαμένουν στους οίκους ευγηρίας.

Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν νέα αναμνηστική δόση.

Κορωνοϊός - «Τελείωσαν» και την καραντίνα στους τουρίστες-κρούσματα: Μόνο εάν το θέλουν μένουν σπίτι ασυμπτωματικοί ασθενείς ή με ελαφριά συμπτώματα

Με τη μορφή σύστασης είναι η απομόνωση θετικών στον κορωνοϊό ασυμπτωματικών ή με ήπια συμπτώματα τουριστών, βάσει των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Αυτό μεταφράζεται ως ότι ένας θετικός επισκέπτης μπορεί και να μην απομονωθεί και να κυκλοφορεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της διασποράς.

Τη στιγμή που η πανδημία έχει “φουντώσει” στη χώρα μας και τα νησιά … βράζουν – η Μύκονος την τελευταία εβδομάδα κατέγραψε θετικότητα 64,1% – τα πρωτόκολλα ασφαλείας χαλαρώνουν, ενώ διακόπτεται και η ημερήσια ενημέρωση για τα κρούσματα. Αποφάσεις όπως αυτές τη δεδομένη χρονική στιγμή δημιουργούν ερωτηματικά και προβληματισμό στους πολίτες.

Δείτε επίσης: «Καμπανάκι» Σαρηγιάννη: Kορύφωση του κύματος έως τις 16-17 Ιουλίου – Σε ποιες περιοχές θα καταγραφούν αρνητικά ρεκόρ

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 1η Ιουλίου σε σχέση με τα “Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού Covid-19”, αναφέρεται για την απομόνωση περιστατικών:

“Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για πέντε ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιοδήποτε λόγω υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας ( FFP2, KN 95)”.

Το παραπάνω έτσι όπως έχει διατυπωθεί στη σχετική απόφαση, σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτική η απομόνωση, δηλαδή μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί ακόμη και με ήπια συμπτωματολογία. Κάτι τέτοιο θα αύξανε τη διασπορά του πανδημικού ιού στα νησιά τα οποία είναι ήδη στο “κόκκινο”.

Οι συγκεντρωτικές θετικότητες για την εβδομάδα 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ το αποδεικνύουν. Η Μύκονος κατέγραψε θετικότητα 64.21%, η Μήλος 47,47%, η Πάρος 46,44%, η Σαντορίνη 41,39%, ενώ πολύ υψηλή θετικότητα παρατηρήθηκε και σε άλλα νησιά.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του τουρισμού, πάντως, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου φροντίζει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για την απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιό του.

Επιπλέον ενημερώνεται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλείται ιατρός από δομή υγείας με την οποία έχει διασυνδεθεί το κατάλυμα, για αξιολόγηση του περιστατικού. Εάν ο ασθενής έχει ανάγκη νοσηλείας, διακομίζεται μέσω ΕΚΑΒ (απλό/πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) προς την μονάδα υγείας που έχει τις προδιαγραφές να νοσηλεύει ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη.

Oσον αφορά στην καραντίνα και πού αυτή θα γίνεται, στα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα αναφέρεται απλώς “να γίνεται χρήση των δωματίων καραντίνας από θετικά κρούσματα που χρήζουν απομόνωσης με τη σύμφωνη γνώμη του συνεργαζόμενου με το κατάλυμα ιατρού”. Εφέτος ειδικά ξενοδοχεία καραντίνας δεν υπάρχουν, μιας και έτσι και αλλιώς δεν πραγματοποιείται έλεγχος των θετικών περιστατικών και δεν ακολουθείται η λογική του τεστινγκ για τα ταξίδια.

Υπήρξε μια συζήτηση για δημιουργία δύο ξενοδοχείων καραντίνας για εξαιρετικές περιπτώσεις όπως είναι οι Αμερικανοί, για τους οποίους απαιτείται τεστ αρνητικό τεστ ώστε να επιστρέψουν στη χώρα τους. Η αναζήτηση όμως καταλυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη μια χρονιά που όλα είναι γεμάτα λόγω αυξημένων τουριστικών ροών.

Τέλος στην καθημερινή ενημέρωση των κρουσμάτων

Οπως γίνεται σαφές από τις τελευταίες αποφάσεις σε σχέση με την πανδημία, επιδιώκεται το πέρασμα σε μια νέα φάση διαχείρισης, χωρίς αυστηρά πρωτόκολλα και χωρίς μέτρα. Η πρόθεση αυτή έχει άλλωστε διατυπωθεί ξεκάθαρα από την κυβέρνηση με την άρση όλων των μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς. Τη δεδομένη στιγμή, όμως, η χώρα βρίσκεται εν μέσω ακόμη ενός επιδημικού κύματος.

Για το λόγο αυτό, προκάλεσε έκπληξη η απόφαση για διακοπή των καθημερινών επιδημιολογικών εκθέσεων από τον ΕΟΔΥ, παρόλο που ήταν γνωστό εδώ και μήνες ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μέρος της στρατηγικής της …επόμενης ημέρας της πανδημίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς θεωρείται ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, θα παραμείνει και θα είναι ένα νόσημα που θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Οι μολύνσεις θα συνεχίσουν να είναι χιλιάδες σε καθημερινή βάση, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες επαναμολύνονται.

Έτσι, κυβέρνηση και ΕΟΔΥ θεωρούν ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων δεν προσφέρει σε αυτή τη φάση κάποια ουσιαστική πληροφόρηση για τη νόσο Covid-19, κάτι που γίνεται με τους σκληρούς δείκτες και βασικά νοσηλείες και διασωληνώσεις. Αυτοί θεωρείται ότι δίνουν την εικόνα της φάσης που βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την πανδημία. Επιδιώκεται, επομένως, μια μορφή ενημέρωσης όπως γίνεται και με τη γρίπη από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από την Παρασκευή 08/07/2022, ο ΕΟΔΥ θα κοινοποιεί έκθεση, με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης Covid-19 σε εβδομαδιαία βάση, ήτοι κάθε Παρασκευή. Η έκθεση θα αφορά στα δεδομένα που καταγράφονται στην ΗΔΙΚΑ έως και τις 9:00 το πρωί της προηγούμενης ημέρας.

Στην εβδομαδιαία έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα του νοσήματος από την αρχή της πανδημίας (αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων), καθώς και τα δεδομένα της επιτήρησης λυμάτων και της γονιδιωματικής επιτήρησης. Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην επιδημιολογία του νοσήματος θα υπάρξουν σχετικές ενημερώσεις από τον ΕΟΔΥ”.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share