Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πολιτικός... σεισμός στη Βρετανία - «Τρίζει η καρέκλα» του Μπόρις Τζόνσον: Έρχεται πρόταση μομφής μετά τον πακτωλό παραιτήσεων υπουργών

Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει πως δεν πρόκειται να υποβάλει παραίτηση

6 Ιουλίου 2022 17:41
Πολιτικός... σεισμός στη Βρετανία - «Τρίζει η καρέκλα» του Μπόρις Τζόνσον: Έρχεται πρόταση μομφής μετά τον πακτωλό παραιτήσεων υπουργών
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/POOL NATO
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την ώρα που οι υπουργοί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον και ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει πως θα συνεχίζει να κυβερνά μέχρι το τέλος της θητείας του, δημοσιογράφος του Sky News βάζει «φωτιά» στο πολιτικό τοπίο Βρετανία, δηλώνοντας πως επίκειται πρόταση μομφής κατά του βρετανού πρωθυπουργού, ακόμα και απόψε το βράδυ.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί των Συντηρητικών για το θέμα, κάτι που θα κάνει η Επιτροπή «1922», (η οποία αποτελείται από κορυφαία μέλη των Τόρις) που θα συνεδριάσει το απόγευμα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Sky News.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμη και ο Μάικλ Γκόουβ, ένα από τα επιφανέστατα στελέχη των Συντηρητικών, που έχει μεγάλη επιρροή μέσα στο κόμμα έχει ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί. Πάντως ο Τζόνσον επιμένει πως δεν πρόκειται να υποβάλει παραίτηση.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω μπαράζ παραιτήσεων κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησή του, που διαμαρτύρονται για τον τρόπο που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας διαχειρίζεται τα σκάνδαλα των τελευταίων μηνών. Τον «χορό» των παραιτήσεων άνοιξαν χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ. Σήμερα διαδοχικά υπέβαλαν παραίτηση οι Βικτόρια Άτκινς, Τζον Γουίλ Κουίνς και Τζο Τσόρτσιλ.

Τζο Τσόρτσιλ: H ακεραιότητα, η ικανότητα και η ευθυκρισία είναι όλες απαραίτητες για τον ρόλο του πρωθυπουργού

«Τα πρόσφατα γεγονόταν έδειξαν ότι η ακεραιότητα, η ικανότητα και η ευθυκρισία είναι όλες απαραίτητες για τον ρόλο του πρωθυπουργού, ενώ μια ευτράπελη ιδιοτελής προσέγγιση είναι αναπόφευκτο ότι έχει τα όριά της» σημείωσε σε ανάρτηση της στο twitter η υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, Τζο Τσόρτσιλ.

Βικτόρια Άτκινς: Παρακολούθησα με αυξανόμενη ανησυχία αυτές τις αξίες να καταρρέουν υπό την ηγεσία σας

«Αξίες όπως η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός θα πρέπει να ενδιαφέρουν όλους μας. Παρακολούθησα με αυξανόμενη ανησυχία αυτές τις αξίες να καταρρέουν υπό την ηγεσία σας», είπε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Βικτόρια Άτκινς απευθυνόμενη στον βρετανό πρωθυπουργό.

Γουίλ Κουίνς: Σας ευχαριστώ για την ανακριβή ενημέρωση

«Σας ευχαριστώ που με συναντήσατε χθες το βράδυ και για την ειλικρινή σας συγγνώμη σχετικά με την ενημέρωση που έλαβα από τον αριθμό 10 (σ.σ της Ντάουνινγκ Στριτ) ενόψει της ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα, η οποία τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν ανακριβής», ανέφερε στην επιστολή του παραίτησης που έδωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό και η οποία αναρτήθηκε στο Twitter, υφυπουργός Παιδείας Γουίλ Κουίνς.

«Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, καθώς δέχθηκα και επανέλαβα τις διαβεβαιώσεις αυτές καλή τη πίστει», πρόσθεσε. Λίγο νωρίτερα η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών.

«Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Τροτ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share