Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Καμπανάκι» του ΠΟΥ: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως – Υπό απειλή λόγω της Όμικρον 4 και 5

Η πανδημία έχει αλλάξει, αλλά δεν έχει τελειώσει

29 Ιουνίου 2022 17:25
«Καμπανάκι» του ΠΟΥ: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως – Υπό απειλή λόγω της Όμικρον 4 και 5
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα νέα παγκόσμια δεδομένα για την πανδημία με την επέλαση της Όμικρον 4 και 5 παρουσίασε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Έως 25.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τις 15 Ιουλίου «βλέπει» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Υπάρχει αύξηση των συνολικών παγκόσμιων κρουσμάτων κατά 20% λόγω της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 αποκάλυψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας πως η ικανότητα παρακολούθησης της Covid-19 απειλείται.

Οι αναφορές και οι γονιδιωματικές αλληλουχίες μειώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παρακολουθήσουμε το στέλεχος Όμικρον και να αναλύσουμε τις μελλοντικές αναδυόμενες παραλλαγές

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε πως τα κρούσματα αυξάνονται σε 110 χώρες, ενώ οι θάνατοι έχουν αυξηθεί σε 3 από τις 6 περιφέρειες του ΠΟΥ, παρ' όλο που ο παγκόσμιος αριθμός παραμένει σχετικά σταθερός.

Κορωνοϊός - Γκίκας Μαγιορκίνης: Δεν θα κάνω την 4η δόση του εμβολίου – Η εξήγηση που έδωσε (Video)

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και την αυξητική πορεία των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Ο καθηγητής εκτίμησε, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή LIVE NEWS πως αναμένεται κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως να έχουμε 20 με 25.000 κρούσματα.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιβληθούν νέα μέτρα εν μέσω καλοκαιριού απάντησε:

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να χρειάζεται να λάβει μέτρα κάποια χώρα εξαιτίας της Ο4 και Ο5, επομένως η βασική πρόβλεψη είναι πως δεν χρειάζεται να λάβουμε περαιτέρω μέτρα».

Επισήμανε ωστόσο, πως εάν αυξανόταν ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 250, τότε θα χρειάζονταν εκ νέου μέτρα, ωστόσο εκτίμησε πως είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο.

Αναφορικά με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αφού επιβεβαίωσε πως δεν θα το κάνει, δήλωσε πως ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως χρειάζεται να το λάβει ο μέσος πληθυσμός.

Σημείωσε, ωστόσο, πως θα βοηθήσει όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, σε αυτά τα άτομα, εντάσσονται όσοι έχουν προβλήματα με την καρδιά τους, είναι παχύσαρκοι και οι δείκτες σε χοληστερίνη και τριγλυκερίδια είναι ψηλά.

«Υπάρχει ένα όφελος της τάξεως 5-10% για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, το οποίο δεν μπορούμε να τους το στερήσουμε» δήλωσε ο καθηγητής.

Δείτε το βίντεο:

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share