Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οι ΗΠΑ «γύρισαν 150 χρόνια πίσω»: Απόφαση-σοκ για την απαγόρευση των αμβλώσεων! τι θα ακολουθήσει - Οργή λαού & Μπάιντεν κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου (Video)

Η διαφωνία της φιλελεύθερης μειοψηφίας

25 Ιουνίου 2022 13:39
Οι ΗΠΑ «γύρισαν 150 χρόνια πίσω»: Απόφαση-σοκ για την απαγόρευση των αμβλώσεων! τι θα ακολουθήσει - Οργή λαού & Μπάιντεν κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι ΗΠΑ «γύρισαν 150 χρόνια πίσω»: Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει έπειτα από 50 χρόνια την ιστορική «Roe vs Wade», απαγορεύοντας κατ' ουσίαν στις γυναίκες το συνταγματικό τους δικαίωμα στην άμβλωση αλλά και το θεμελιώδες δικαίωμά τους να διαχειρίζονται όπως θέλουν το σώμα τους.

Μπάιντεν: Ανοίγει ένας ακραίος και επικίνδυνος δρόμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την απόφαση «τραγικό λάθος» και τους Ρεπουμπλικανούς που την πανηγυρίζουν «λάθος, ακραίους και εκτός πραγματικότητας» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Το δικαστήριο» τόνισε ο Μπάιντεν, υπέδειξε στην Αμερική «έναν ακραίο και επικίνδυνο δρόμο».

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη σύμφωνη γνώμη του συντηρητικού δικαστή Κλάρενς Τόμας, ο Μπάιντεν, δήλωσε ότι βασικά δικαιώματα, όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η πρόσβαση στην αντισύλληψη, θα μπορούσαν τώρα να αποτελέσουν στόχο του δικαστηρίου. Ενδεικτική εξάλλου ήταν και η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν πως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ «Γυρίσαμε 150 χρόνια πίσω».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο δικαστής Τόμας είπε πολλά σήμερα. Ζήτησε ρητά να επανεξεταστεί το δικαίωμα της ισότητας του γάμου. Το δικαίωμα των ζευγαριών να κάνουν τις επιλογές τους σχετικά με την αντισύλληψη. Αυτό είναι ένα ακραίο και επικίνδυνο μονοπάτι στο οποίο μας έχει οδηγήσει τώρα το δικαστήριο».

Η απόφαση - ορόσημο, η οποία εκδόθηκε μία μέρα με την ανατροπή από το δικαστήριο νόμου της πολιτείας της Νέας Υόρκης για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, ήρθε για την υπόθεση Dobbs κατά Jackson Women’s Health Organization, στην οποία η τελευταία κλινική αμβλώσεων στο Μισισιπή αντιτάχθηκε στις προσπάθειες της πολιτείας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες κύησης και να ανατρέψει την πρώτη απόφαση στην υπόθεση Roe κατά Wade.

«Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις Roe και Casey πρέπει να ανατραπούν» ανέφερε η γνώμη της πλειοψηφίας των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία συνέταξε ο Σάμιουελ Αλίτο και στην οποία προσχώρησαν άλλοι τέσσερις συντηρητικοί.

Η διαφωνία της φιλελεύθερης μειοψηφίας

Οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές διαφώνησαν, ισχυριζόμενοι πως η γνώμη της πλειοψηφίας «λέει ότι από την ίδια τη στιγμή της γονιμοποίησης, μια γυναίκα δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλήσει» και πως οι συντηρητικοί γνώριζαν καλά ότι οι πολιτείες θα θέσπιζαν –και σε πολλές περιπτώσεις είχαν ήδη θεσπίσει– περιορισμούς στις αμβλώσεις μέχρι τη στιγμή της σύλληψης.

Σύμφωνα με τους κρατικούς περιορισμούς, «μια γυναίκα θα πρέπει να γεννήσει το παιδί του βιαστή της ή ένα νεαρό κορίτσι το παιδί του πατέρα της – άσχετα αν αυτό θα καταστρέψει τη ζωή της» έγραψαν οι φιλελεύθεροι δικαστές.

Ετοιμες 26 πολιτείες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις

Στον απόηχο της απόφασης, τουλάχιστον 26 πολιτείες αναμένεται να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις φέτος ή το συντομότερο δυνατό. Ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, πανηγύρισε για την απόφαση και δήλωσε: «Οι αμβλώσεις είναι παράνομες εδώ».

Η απόφαση αυτή είναι μία από τις συνεπακόλουθες των τελευταίων γενεών. Θα έχει βαθιές, άμεσες και διαρκείς συνέπειες για δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν δεκαετίες.

«Ακόμη και αν δεν είναι εντελώς πρωτοφανής, είναι εξαιρετικά σπάνια» δήλωσε η Μαίρη Ζίγκλερ, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις και ιστορικός των αμβλώσεων. «Είναι επίσης ασυνήθιστο να γίνεται κάτι τέτοιο τόσο γρήγορα, χωρίς κανενός είδους προειδοποίηση».

Τμήματα του νότου και των μεσοδυτικών πολιτειών αναμένεται να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις ή να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς, αναγκάζοντας ενδεχομένως τους ασθενείς να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα ή να αυτοδιαχειρίζονται τις αμβλώσεις.

Εν τω μεταξύ Οικονομολόγος έχει υπολογίσει ότι οι απαγορεύσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 60.000 γεννήσεις ετησίως από γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν άμβλωση, επηρεάζοντας το 41% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και πλήττοντας περισσότερο τις νέες, φτωχές και μαύρες γυναίκες και τα άτομα που έχουν ήδη παιδιά.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share