Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σειρήνες στο Κίεβο λίγο αφού έφτασαν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι - Το παρασκήνιο του ταξιδιού (Video)

Τι θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Ζελένσκι

16 Ιουνίου 2022 11:34
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σειρήνες στο Κίεβο λίγο αφού έφτασαν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι - Το παρασκήνιο του ταξιδιού (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός - προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σήμανε στο Κίεβο, λίγη ώρα μετά την άφιξη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, που βρίσκεται στο Κίεβο μαζί με τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, «δεσμεύθηκε» ότι «ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί», λέει. «Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλώνει στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.

Το παρασκήνιο του ταξιδιού

Το ταξίδι των τριών Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας επί εβδομάδες, με την Bild να δίνει το παρασκήνιο από τη γερμανική πλευρά. Φορώντας τζιν παντελόνι και κοντομάνικο πουκάμισο, ο Σολτς απογειώθηκε χθες το βράδυ λίγο μετά τις 19:30 από το Βερολίνο με το πρωθυπουργικό Airbus -συνοδεία σωματοφυλάκων από την ειδική μονάδα της BKA για τις αποστολές στο εξωτερικό- και λίγο πριν από τις 20:00 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Rzeszow της Πολωνίας.

Οδικώς κατευθύνθηκε το κλιμάκιο προς τα σύνορα με την Ουκρανία και έφθασε στο σημείο της αναχώρησης του ειδικού τρένου.

Το βαγόνι που παραχωρήθηκε στον Σολτς ήταν στο τέλος, εκείνο του Μακρόν στη μέση. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε πάρει μαζί του φαγητό και ποτά για το 12ωρο ταξίδι, ο Σολτς και οι πάνοπλοι συνοδοί του σοκολάτες. Τελευταίος, με σχεδόν μισή ώρα καθυστέρηση, έφτασε ο Ντράγκι, που τακτοποιήθηκε στο πρώτο βαγόνι με τους σωματοφύλακές του.

Όπως μεταδίδει η ιταλική Corriere della Sera, μια άλλη αμαξοστοιχία ταξίδευε άδεια, ακολουθώντας αυτή στην οποία βρίσκονταν οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βλάβης ή απρόβλεπτων γεγονότων.

Τι θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι θα υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες στο παλάτι Μαριίνσκι, την έδρα της ουκρανικής προεδρίας, για κρίσιμες συζητήσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου. Πέρα από τη στρατιωτική υποστήριξη, οι Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι θα συζητήσουν με τον Ζελένσκι το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι μεν υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής αλλά όχι άμεσα, ενώ η Ουκρανία αναμένει από τη σύνοδο την απόφαση των «27» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που μπορούν να κρατήσουν αρκετά χρόνια.

Το ταξίδι χρειάστηκε εβδομάδες για να οργανωθεί, με τους τρεις ηγέτες να επιδιώκουν να απαντήσουν στην κριτική που τους έχει ασκηθεί εντός της Ουκρανίας για την απάντησή τους στη ρωσική εισβολή. Μια συνέντευξη Τύπου προγραμματίζεται για το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει «ιδιωτικό δείπνο».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share