Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι πάνε στο Κίεβο - Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Θα συναντηθούν με τον Ζελένσκι - Επιβιβάστηκαν στην Πολωνία και αναμένεται να φτάσουν στην ουκρανική πρωτεύουσα αργότερα σήμερα

16 Ιουνίου 2022 09:15
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι πάνε στο Κίεβο - Το παρασκήνιο της επίσκεψης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιβιβάστηκαν σε ειδικό τρένο και κατευθύνονται προς το Κίεβο, μετέδωσαν σήμερα ιταλικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ενώ, περίπου 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας φέτος, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ειδικό τρένο στην Πολωνία και αναμένεται να φτάσουν αργότερα σήμερα το πρωί στο Κίεβο της Ουκρανίας, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF και την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία δημοσίευσε μία φωτογραφία των τριών ανδρών μέσα από το τρένο.

Τις προηγούενες ημέρες, ο Γάλλος πρόεδρος υιοθέτησε μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία, επιδιώκοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες στην Ουκρανία και σε ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με τη διφορούμενη στάση του απέναντι στη Μόσχα.

Όσον αφορά στον Σολτς, ενίσχυση της βοήθειας από τη Γερμανία είχε ζητήσει το Κίεβο, ενώ ο Μάριο Ντράγκι - από την πλευρά - είχε προτείνει σχέδιο ειρήνης που τελικά απορρήφθηκε από τη Μόσχα.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, θα συναντηθεί το πρωί με τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες αφού καταφθάσει από άλλη διαδρομή. Το πρόγραμμά τους έχει τηρηθεί μυστικό για λόγους ασφαλείας.

Ο Ζελένσκι θα υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες στο παλάτι Μαριϊνσκι, την έδρα της ουκρανικής προεδρίας, για κρίσιμες συζητήσεις πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου. Πέρα από τη στρατιωτική υποστήριξη Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι θα συζητήσουν με τον Ζελένσκι το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι μεν υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής αλλά όχι άμεσα, ενώ η Ουκρανία αναμένει από τη σύνοδο την απόφαση των 27 για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που μπορούν να κρατήσουν αρκετά χρόνια.

Το ταξίδι χρειάστηκε εβδομάδες για να οργανωθεί με τους τρεις ηγέτες να επιδιώκουν να απαντήσουν στην κριτική που τους έχει ασκηθεί εντός της Ουκρανίας για την απάντησή τους στη ρωσική εισβολή.

Η επίσκεψή τους γίνεται ένα 24ωρο πριν η Κομισιόν ανακοινώσει την εισήγησή της να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία. Μιλώντας χθες στη Ρουμανία ο Μακρόν είπε ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη να καθησυχάσει την Ουκρανία όσον αφορά τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.

Μια συνέντευξη Τύπου προγραμματίζεται για το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει «ιδιωτικό δείπνο».

Ο Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τους αμυνόμενους να αποκρούσουν τους Ρώσους εισβολείς.

Η Ουκρανία έχει ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στο Γερμανία για τη στρατιωτική βοήθεια και ο πρεσβευτής της στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ είπε στο γερμανικό δίκτυο NTV ότι περιμένει από την κυβέρνηση Σολτς να στείλει επιτέλους τα βαρέα όπλα που έχει υποσχεθεί προ πολλού.

Ο Σολτς απορρίπτει τις αιτιάσεις του Κιέβου ότι καθυστερεί την παράδοση των όπλων, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και οικονομικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας κι ότι χρειάζεται χρόνος για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες στη χρήση των περίπλοκων συστημάτων πυροβολικού που προσφέρει η χώρα του.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share