Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γαλλία - Βουλευτικές εκλογές: Oριακή νίκη για Μακρόν στον πρώτο γύρο - Οι εκτιμήσεις για την επόμενη Κυριακή και η ιστορική αποχή (Video)

Ισχυρή άνοδος της συμμαχίας αριστερών κομμάτων

13 Ιουνίου 2022 08:32
Γαλλία - Βουλευτικές εκλογές: Oριακή νίκη για Μακρόν στον πρώτο γύρο - Οι εκτιμήσεις για την επόμενη Κυριακή και η ιστορική αποχή (Video)
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γαλλία - Βουλευτικές εκλογές: «Για μια χούφτα ψήφους» η προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν παράταξη «Μαζί» καταλαμβάνει τελικά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχησαν χθες Κυριακή (12/6) στη Γαλλία.

Κατά εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ένωσης».

Βουλευτικές εκλογές Γαλλία

Η προεδρική πλειοψηφία, ωστόσο, διατηρεί μεγάλο μέρος του πλεονεκτήματος όσον αφορά τις προβλέψεις για τις 577 έδρες των βουλευτών , με εύρος 255 έως 295 εδρών, μπροστά από την αριστερά (150 έως 190) σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos Sopra Steria.

Η πρωθυπουργός Elisabeth Borne, ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt, ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau και η Solidarity Damien Abad προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο. Από την άλλη, ο πρώην υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ εξαφανίστηκε .

Η ιστορική αποχή

Η αποχή έσπασε επίσης νέο ρεκόρ στον πρώτο γύρο, στο 52,49%. Όλο και λιγότεροι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες και την Κυριακή ψήφισαν μόνο το 47,51% των Γάλλων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με τα πλήρη αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό είναι μικρότερο από ό,τι σε όλες τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές υπό την Πέμπτη Δημοκρατία: 48,7% το 2017, 57,2% το 2012, 60,4% το 2007, 64,4% το 2002, 67,9% το 1997 κ.λπ.

Οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο

Πλέον, η προσοχή στρέφεται στον δεύτερο γύρο, όπου αναλυτές και δημοσκόποι εκτιμούν πως τις περισσότερες έδρες θα κερδίσει η παράταξη «Μαζί», που πρόσκειται στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Συμφωνούν επίσης ότι ο ηγέτης της συμμαχίας της αριστεράς Μελανσόν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτύχει τον στόχο του να «εκλεγεί» πρωθυπουργός, αφού δεν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, καθώς και ότι ο επανεκλεγείς στην προεδρία Εμμανουέλ Μακρόν δύσκολα θα πετύχει τον δικό του στόχο, που δεν ήταν άλλος από το να έχει εκείνος την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Και οι δυο πλευρές ευελπιστούν ωστόσο ότι την ερχόμενη Κυριακή η αποχή θα είναι μικρότερη, προσδοκώντας πως αυτό θα είναι προς όφελος τους.

Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται εν όψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών είναι ποια θέση θα πάρουν τα κόμματα στις περιφέρειες τα οποία στον δεύτερο γύρο δεν θα έχουν δικό τους υποψήφιο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share