Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ανατριχιαστικό βίντεο - ντοκουμέντο: Καρέ – καρέ το ρεσάλτο των πειρατών στα ελληνικά τάνκερ στο Ιράν

Συγκλονίζει...

31 Μαΐου 2022 16:54
Ανατριχιαστικό βίντεο - ντοκουμέντο: Καρέ – καρέ το ρεσάλτο των πειρατών στα ελληνικά τάνκερ στο Ιράν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι η στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προσεγγίζουν με ελικόπτερο, αλλά και με σκάφος το ελληνικό τάνκερ Prudent Warrior στον Περσικό Κόλπο.

Πάνοπλοι, με στρατιωτική περιβολή και καλυμμένα τα πρόσωπά τους, καταλαμβάνουν το ένα εκ των δυο τάνκερ.

Οι σκηνές που θυμίζουν χολιγουντιανή ταινία δείχνουν καρέ καρέ το ρεσάλτο των πειρατών, με παρατεταμένα τα όπλα σημαδεύοντας το πλήρωμα.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι των Φρουρών της Επανάστασης παρατείνει την αγωνία των συγγενών των δέκα Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας από την προηγούμενη Παρασκευή.

«Όλοι ήταν τρομαγμένοι, όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Δεν είναι και εύκολο πράγμα να βλέπεις να κατεβαίνουν 18 άτομα ένοπλοι, κουκουλοφόροι δεν ξέρεις από πού σου έρχεται. Τους βάλανε όλους στην γέφυρα, τους ακινητοποίησαν στην γέφυρα και τους ενημέρωσαν ότι από εκείνη την στιγμή και μετά είναι αυτοί τα αφεντικά εκεί μέσα», λέει η μητέρα ενός ναυτικού.

Εδώ και τρεις ημέρες, οι συγγενείς των ναυτικών δεν έχουν νέα για τους δικούς του ανθρώπους. Η επικοινωνία που είχε προγραμματιστεί για χθες το απόγευμα δεν κατέστη δυνατή, προκαλώντας απογοήτευση στις οικογένειες των ναυτικών.

«Είναι πάρα πολύ καλά. Δεν έχουν εκφράσει κανένα, μα κανένα παράπονο όσον αφορά στον τρόπο συμπεριφορά και μεταχείρισής τους από του Ιρανούς», λέει ο Γιώργος Αϊλανάκης, ξάδελφος ναυτικού.

Το Prudent Warrior με εντολή της Τεχεράνης οδηγήθηκε στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, όπου αναμένεται να γίνει η μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρει, ενώ το Delta Poseidon παραμένει αρόδο στην ίδια θέση που βρισκόταν και την Παρασκευή.

«Σε ένα καινούργιο λιμάνι μεταφέρεται το πλοίο, με ασφάλεια από ό,τι έμαθα σήμερα. Τους έχουν επιστρέψει τα κινητά, όμως υπάρχει πρόβλημα στη λήψη σήματος για να επικοινωνούν, οπότε επικοινωνούν μέσω άλλου συστήματος που διαθέτει το πλοίο».

Οι οικογένειες των ναυτικών απευθύνουν έκκληση προς τις Αρχές να επιστρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι δικοί τους άνθρωποι.

«Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας πίσω, άλλος τον άντρα της, τον πατέρα του, την μάνα του, τον αδελφό του, τον θείο του, ξέρω εγώ; Δεν ξέρω, όλοι κάποιον περιμένουμε».

Από το υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, στενά Ορμούζ και κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.

«Αφήστε τις ΗΠΑ εκτός»

Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη σύλληψη των δύο ελληνικών τάνκερ.

Η Τεχεράνη πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ, ενώ στη συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share