Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το... τραβάει κι άλλο ο Τσαβούσογλου - Προκλητικότερος από ποτέ: «Η Ελλάδα ζήτησε από τη “Μακεδονία” να αλλάξει το όνομά της» (video)

Το «τερμάτισε» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

27 Μαΐου 2022 23:32
Το... τραβάει κι άλλο ο Τσαβούσογλου - Προκλητικότερος από ποτέ: «Η Ελλάδα ζήτησε από τη “Μακεδονία” να αλλάξει το όνομά της» (video)
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέκρινε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία και την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ πριν από χρόνια, όταν ακόμη αυτο-αποκαλούταν «Μακεδονία», για να καταδείξει, βάσει της τουρκικής λογικής, ότι η χώρα του δεν κάνει το ίδιο με την Σουηδία και την Φινλανδία.

Δείτε επίσης: Νέο παραλήρημα Τουρκίας: Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο - Τι προανήγγειλε ο Ερντογάν

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ήταν η αιτία που καθυστέρησε την ένταξη της ‘Μακεδονίας’, επειδή απαιτούσε από μία άλλη χώρα να αλλάξει το όνομά της.

«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της Μακεδονίας; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές.

Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα ‘εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι’. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», δήλωσε.

Αυστηρό μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία: «Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο! Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας»

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο ανοίξει διάλογο με το παράνομο και το παράλογο. Παράλληλα, επιστολή έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ για τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

Με αναφορά στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, όπου η Ελλάδα εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα σε όλα τα επίπεδα, κι αυτό το μήνυμα χειροκρότησαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Νταβός, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε νέους λεονταρισμούς από την γείτονα χώρα, αλλά όσο μας απειλούν τόσο εκτίθενται, όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Η γεωγραφία μάς θέλει δίπλα-δίπλα. Αλλά αυτοί στέκονται απέναντί μας».

Και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το αδιέξοδο, με το παράνομο και το παράλογο. Είμαστε ανοιχτοί σε προσέγγισ, αλλά αυτό δεν σημαίνει δεν θα υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share