Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Θρίλερ στον Περσικό κόλπο: Επιδρομή ενόπλων σε δύο ελληνικά τάνκερ - Συνέλαβαν 25 ναυτικούς (video)

Φορούσαν στολές του Ιρανικού κράτους

27 Μαΐου 2022 19:05
Θρίλερ στον Περσικό κόλπο: Επιδρομή ενόπλων σε δύο ελληνικά τάνκερ - Συνέλαβαν 25 ναυτικούς (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ έγιναν επιθέσεις και κατάληψή τους από τον στρατό του Ιράν. Η κατάληψη στα πλοία έγιναν από ένοπλους που κατέβηκαν στα πλοία από ελικόπτερα.

Το υπουργείο Εξωτερικών με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επέμβαση των Ιρανών στο ελληνόκτητο πλοίο έγινε ως αντίποινα για το φορτίου πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Pegas και είχε δεσμευτεί στην Κάρυστο.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη - Μεγάλη φωτιά σε κτίριο στην Αριστοτέλους: Απεγκλωβίστηκαν παιδιά από φροντιστήριο - 2 διασωληνωμένοι και μία έγκυος στο νοσοκομείο (photos)

Αρχικά, το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank. Πρόκειται για μία από τις τράπεζες της Ρωσίας εναντίον της οποίας έχουν τεθεί σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, βρέθηκε ότι το πλοίο είχε μεταβιβαστεί στην Transmorflot, που έχει ως έδρα τη Ρωσία, αλλά δεν συγκαταλέγεται στις εταιρείες που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις. Η Αρχή ήρε την απόφαση δέσμευσης, ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ.

Το «Pegas» ή «Lana» βρισκόταν ήδη από το καλοκαίρι του 2021 στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Φόρτωσε 108.000 τόνους πετρελαίου από νησί του Ιράν πέρυσι τον Αύγουστο και έκτοτε έψαχνε αγοραστή.

Στις 20 Απριλίου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επικαλούμενο διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ζήτησε τη δέσμευση του φορτίου του, με το επιχείρημα ότι τα έσοδα από την πώλησή του θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Το αίτημα συνδρομής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδας και, όπως προκύπτει από διαβαθμισμένο έγγραφo με ημερομηνία 20 Μαΐου, το πρωτοδικείο της πόλης ενέκρινε τη μετάγγιση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του «Lana» σε δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share