Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022

Ρωσία και Κίνα ασκούν βέτο στις κυρώσεις κατά τις Βόρειας Κορέας

Για πρώτη φορά μετά το 2006

27 Μαΐου 2022 13:45
Ρωσία και Κίνα ασκούν βέτο στις κυρώσεις κατά τις Βόρειας Κορέας

Βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συνέταξαν οι ΗΠΑ για ενίσχυση των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα άσκησαν Ρωσία και Κίνα.

Η αμερικανική πρόταση για νέες κυρώσεις έρχεται στο πλαίσιο αντιποίνων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Φέτος, η Πιονγιανγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 12 δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίες παραβιάζουν προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ και κατά τους Αμερικάνους απαιτούν απάντηση.

Για να εγκριθεί ένα ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χρειάζεται να μην ασκήσει βέτο κανένα από τα μόνιμα μέλη που είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

βέτο Ρωσίας Κίνας για Βόρεια Κορέα

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σχολίασε τα βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες δεν είχαν εμποδίσει καμία από τις εννέα προηγούμενες ψηφοφορίες κυρώσεων που έγιναν από το 2006, λέγοντας ότι η σοβαρότητα της απειλής από το οπλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας παραμένει.

«Για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χρησιμοποίησε το βέτο για να εμποδίσει το Συμβούλιο να εκπληρώσει την ευθύνη του να θεωρήσει τη Βόρεια Κορέα υπεύθυνη για την παράνομη ανάπτυξη [πυρηνικών]», δήλωσε η διπλωμάτης.

Ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Τζανγκ Γιουν υποστήριξε ότι οι νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα δε θα σταματήσουν το οπλικό της πρόγραμμα. Αντίθετα, όπως σημείωσε, μπορεί να φέρουν και αντίθετα αποτελέσματα.

Οι νέες κυρώσεις θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά σε ανθρωπιστικό επίπεδο τη χώρα καθώς αντιμετωπίζει μεγάλη έξαρση κορωνοϊού σύμφωνα με τον πρέσβη. Ο απεσταλμένος της Ρωσίας επικαλέστηκε επίσης την υγειονομική κατάσταση στη χώρα για να δικαιολογήσει το βέτο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share