Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022

Νέα τροπή στη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Τα βρήκαμε πεταμένα στα ερείπια», ισχυρίζεται η Βρετανία!

«Αυτά τα αντικείμενα δεν αφαιρέθηκαν από το μνημείο όπως υποστηρίζουν»

23 Μαΐου 2022 15:08
Νέα τροπή στη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Τα βρήκαμε πεταμένα στα ερείπια», ισχυρίζεται η Βρετανία!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν και φάνηκε ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Ελλάδα το αίτημα να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κατά τη συνάντηση των δυο πλευρών στην Unesco την περασμένη εβδομάδα η διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες πήρε νέα τροπή.

Δείτε επίσης: "Φωνάζουν" υπέρ της Ελλάδας οι Βρετανοί - Δημοσίευμα των Times του Λονδίνου: Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν!

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Δρ Τζόναθαν Γουίλιαμς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα περισσότερα ανασύρθηκαν από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα». «Αυτά τα αντικείμενα δεν αφαιρέθηκαν από το μνημείο όπως υποστηρίζουν» ισχυρίστηκε ο ίδιος.

γλυπτα-παρθενωνα

Η απάντηση της Λίνας Μενδώνη με επιστολή στην εφημερίδα Guardian

«Με την πάροδο των ετών, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν αποδείξει με ακλόνητα επιχειρήματα τα αληθινά γεγονότα γύρω από την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα» σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού.

«Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να κατασχέσει και να εξάγει τα γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς πραγματική νόμιμη άδεια για να το πράξει, σε μια κατάφωρη πράξη κλοπής κατά συρροή» τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

Ξεκινούν επίσημα συνομιλίες για την επιστροφή τους! Ιστορική ανακοίνωση της UNESCO

Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση, για μια πληγή που παραμένει ανοικτή για την Ελλάδα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έγινε από την Unesco. Ενώ την ίδια ώρα η βρετανική γνώμη είναι υπέρ της επιστροφή των Γλυπτών.

Σύμφωνα με αυτήν, Ελλάδα και Βρετανία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του οργανισμού να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η UNESCO ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει την στάση του και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα.

Στις 29 Απριλίου, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Στίβεν Πάρκινσον απέστειλε αίτημα στην Unesco να διοργανώσει συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

γλυπτα-παρθενωνα

Η κα Μενδώνη το αποδέχθηκε αμέσως και σύμφωνα πάντα με την UNESCO σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία. Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα υποβλήθηκε στην Επιτροπή της Unesco το μακρινό 1984. Από τότε έχουν γίνει άπειρες προσπάθειες για να καθίσουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι.

Το 2021 η Unesco κάλεσε την Βρετανία να επανεξετάσει την στάση της και να γίνει επικοδομητικός διάλογος με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε θέσει στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Νοέμβριο του 2021 με τον Τζόνσον να παραπέμπει στο Μουσείο και τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιμένει ότι το θέμα είναι πλέον θέμα ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις.

Μάλιστα, απέστειλε δυο επιστολές σε κάθε χώρα τον Μάρτιο του 2022 γι’ αυτό τον λόγο. Η Βρετανία απάντησε στις 8 Απριλίου και η Ελλάδα στις 18 του ίδιου μήνα. Και πλέον αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share