Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία - Συναγερμός στο Κίεβο: Οι Ρώσοι απήγαγαν δήμαρχο στην ανατολική πλευρά της πόλης

Η Χαλίνα Τουρμπάμπα κρατείται παράνομα, καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

22 Μαΐου 2022 18:04
Πόλεμος στην Ουκρανία - Συναγερμός στο Κίεβο: Οι Ρώσοι απήγαγαν δήμαρχο στην ανατολική πλευρά της πόλης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο έλεος των ρωσικών βομβαρδισμών εξακολουθεί να βρίσκεται η ανατολική πλευρά της Ουκρανίας, με τις θηριωδίες να μαίνονται και την αγριότητα του Κρεμλίνου να συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Οργή στη Δύση - Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν φορτίο με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα!

Τον γύρο των ουκρανικών μεσων ενημέρωσης κάνουν οι δηλώσεις του κυβερνήτη του Χαρκόβου για απαγωγή της δημάρχου του χωριού Ντβορίτσνε που βρίσκεται υπό κατάληψη των Ρώσων. Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Ολέι Σινεχούμποφ, η Χαλίνα Τουρμπάμπα κρατείται παράνομα, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, από τους Ρώσους.

Μέσα σε αυτό έκρυθμο σκηνικό, η Ρωσία γνωρίζει μια πρωτοφανή απομόνωση από την παγκόσμια κοινότητα που επιδίδεται σε συνεχείς «ενέσεις» οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο, με τις ΗΠΑ, μάλιστα, να εγκρίνουν πακέτο-«μαμούθ» 40 δισ. δολαρίων για την ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια της Ουκρανίας.

Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί το Κρεμλίνο τον βαθμό αντίστασης από το Κίεβο που καθημερινά διατρανώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της παράδοσης των εδαφών του. Όσο κι εάν οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και η παγκόσμια κοινότητα μοιάζει να βρίσκεται στο ίδιο έργο θεατής, οι αλλαγές από τη μία φάση του πολέμου στην άλλη είναι εμφανείς.

Οι εμπρηστικές ρητορικές από υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους διατυπώνονται ολοένα και συχνότερα, τα χτυπήματα είναι πιο σφοδρά στην ανατολική Ουκρανία, με δεκάδες αμάχους να πέφτουν καθημερινά νεκροί και μέσα σε όλη αυτή τη νοσηρότητα της εμπόλεμης ζώνης, έχει αφανιστεί η Μαριούπολη που αποτελεί πόλη-κλειδί για τη Μόσχα.

Σε άκρως προκλητικό τόνο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες, την κατάληψη του τελευταίο οχυρού στη Μαριούπολη, της χαλυβουργίας του Αζοφστάλ, με τους συγγενείς των στρατιωτών που απομακρύνθηκαν από την εγκατάσταση να προχωρούν σε κραυγή αγωνίας.

Θρίλερ επικρατεί γύρω από τη μεταφορά των στρατιωτών από το Αζοφστάλ με τα λεωφορεία να κατευθύνονται αρχικά προς περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Τόσο η βιαιότητα των εγκλημάτων όσο και η επιθετική πολιτική του Πούτιν ακολουθούν μια κλιμακούμενη πορεία. Τη στιγμή που το Κίεβο και σειρά χωρών Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, έχει γίνει γνωστό ότι μεσα σε μόλις μία ώρα έγιναν 10 καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων, ενώ στρατιώτες του Κρεμλίνου φέρεται να βίασαν μέχρι θανάτου αγοράκι δύο ετών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει την αμηχανία που του έχουν προκαλέσει οι απώλειες στρατευμάτων, όμως προχωρά σε διαδοχικές εκκαθαρίσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού του.

Η ΕΕ έχει ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δεσμεύθηκε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αποτελέσουν αντικείμενο ποινικών διώξεων και ότι οι φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσίευσε χθες η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο κ. Ρεντέρς διευκρίνισε πως ένδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 600 υπόπτους μέχρι στιγμής.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share