Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ευλογιά των πιθήκων - Παγκόσμιος συναγερμός: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο και τη μετάδοσή της (video)

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 11 χώρες μέχρι αυτή την ώρα

21 Μαΐου 2022 17:32
Ευλογιά των πιθήκων - Παγκόσμιος συναγερμός: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο και τη μετάδοσή της (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με ταχείς ρυθμούς δείχνει να εξαπλώνεται η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, κρούσματα της οποίας ήδη καταγράφονται σε πολλές χώρες του πλανήτη. Συναγερμός όμως έχει σημάνει και στη χώρα μας, αφού ο ιός ήδη έκανε την εμφάνισή του στη γειτονική μας Ιταλία. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 11 χώρες μέχρι αυτή την ώρα.

Ευλογιά των πιθήκων: Προειδοποίηση Ματίνας Παγώνη! «Πολύ πιθανόν να έρθει και στην Ελλάδα αλλά μπορούμε να...» - Τι είναι η νόσος & τα μέτρα (Video)

Εκτάκτως συνεδρίασε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συγκάλεσε την Παρασκευή, συνάντηση για τον σπάνιο ιό και παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Οργανισμού ανέφερε στο Reuters, ότι η συνάντηση ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται καθημερινά, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σκοπεύει να δημοσιεύσει την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης κινδύνου «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιος για ασθένειες και επιδημίες. Η υπηρεσία, η οποία λέει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση», συνιστά «την απομόνωση και τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων και την έγκαιρη αναφορά τους».

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για το καλοκαίρι - «Άτομα που νοσούν δεν πρέπει να στιγματίζονται»

Ο Δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, δήλωσε: «Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος για την Ευρώπη. Καθώς εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή της Ευρώπης, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που εντοπίζονται επί του παρόντος είναι μεταξύ εκείνων που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς».

«Θα ήθελα να τονίσω ότι τα άτομα που προσβάλλονται από την ευλογιά των πιθήκων δεν πρέπει να στιγματίζονται ή να υφίστανται διακρίσεις με οποιονδήποτε τρόπο» υπογράμμισε έπειτα.

Όπως πρόσθεσε, «Η έγκαιρη επικοινωνία του κινδύνου με το ευρύ κοινό είναι σημαντική και οι φορείς δημόσιας υγείας θα πρέπει να διαδίδουν ευρέως ακριβείς και πρακτικές συμβουλές σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία».

Η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί έναν ιό που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταδίδεται δύσκολα από το ένα άτομο στο άλλο, και αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Αφρικής.

Τέλος, οι επιστήμονες του UKHSA δήλωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι ο ιός είναι πιθανό να εξαπλώνεται μέσω σεξουαλικών επαφών λόγω της δερματικής επαφής. Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η συγκεκριμένη σύνδεση για την ευλογιά των πιθήκων και θέτει υπό αμφισβήτηση όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τη μετάδοσή του.

Πρόσφατα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στα βασικότερα ερωτήματα γύρω από τη σπάνια αυτή νόσο, μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share