Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Συναγερμός στην Τουρκία: Ένοπλος επιχείρησε να μπει στο σπίτι του Ερντογάν - Φώναζε «είμαι ο Μεσσίας»!

Τον έπιασε τελευταία στιγμή η ασφάλεια του Τούρκου προέδρου

18 Μαΐου 2022 10:46
Συναγερμός στην Τουρκία: Ένοπλος επιχείρησε να μπει στο σπίτι του Ερντογάν - Φώναζε «είμαι ο Μεσσίας»!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα άτομο επιχείρησε να μπει στο σπίτι του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη στο Σκούταρη φωνάζοντας «Είμαι ο Μεσσίας». Όταν ο «Μεσσίας» τράβηξε όπλο, η αστυνομία τον πυροβόλησε στο πόδι και τον ακινητοποίησε, ενώ στη συνέχεια τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα το Odatv, κανάλι της αντιπολίτευσης, το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 03.10 τα ξημερώματα χθες. Η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται.

Δείτε επίσης:

ερντογαν-τουρκια
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Αλλαγή σελίδας για Φινλανδία και Σουηδία: Κατέθεσαν επίσημα το ιστορικό αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ - Το «παζάρι» του Ερντογάν

Η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν επίσημα σήμερα Τετάρτη (18/5) τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως είχε προαναγγείλει την Τρίτη η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η διαδικασία επικύρωσης, που θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια όλων των μελών της Συμμαχίας, ενδέχεται να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Η παράδοση των επιστολών στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας ένταξης που τελικά αναμένεται να οδηγήσει σε διεύρυνση του ΝΑΤΟ από 30 σε 32 μέλη. «Φεύγουμε από μια εποχή και ξεκινάμε μια άλλη» δήλωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, ανακοινώνοντας την απόφαση.

Η Άντερσον και ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, έχουν προγραμματίσει να εμφανιστούν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να στηρίξει τις θέσεις τους.

To παζάρι του Ερντογάν

Πάντως, το μπρα ντε φερ με την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ συνεχίζεται και δεν αποκλείεται το παζάρι που ξεκίνησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Δύση να κριθεί επί αμερικανικού εδάφους.

Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση που θα έχει σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε την πίεση προς τις δύο χώρες το βράδυ της Δευτέρας, όταν τις κάλεσε «να μην μπουν στον κόπο» να στείλουν αντιπροσωπείες στην Αγκυρα προς αναζήτηση κοινού τόπου.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν αισιοδοξεί ότι η περιπέτεια που προκάλεσε στην ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών ο Ερντογάν θα έχει αίσιο τέλος. «Εχουμε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συναίνεση σχετικά με την Τουρκία και την αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, προσθέτοντας ότι «διεξάγονται συζητήσεις» για το εν λόγω θέμα. Ανάλογη άποψη είχε εκφράσει νωρίτερα και ο Αντονι Μπλίνκεν.

Αν και η άποψη των περισσότερων αναλυτών είναι ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν θα εμποδίσει, τελικά, τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η σκληρή γραμμή που ακολουθεί φαίνεται ότι μπορεί να αποφέρει κάποιους καρπούς.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share