Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού"

Ιστορική ομιλία

17 Μαΐου 2022 18:40
Ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ:
Πηγή εικόνας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους, ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου, σημείωσε και προσέθεσε: Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Και τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share