Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εγκρίθηκε από τη φινλανδική βουλή το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Είχε προηγηθεί το επίσημο αίτημα της Σουηδίας

17 Μαΐου 2022 15:39
Εγκρίθηκε από τη φινλανδική βουλή το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση να υποβληθεί αίτημα για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Σουηδία υπέγραψε και επίσημα την αίτηση της χώρας για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). «Πρόκειται για κάτι μεγάλο και σοβαρό, σαν να πετύχαμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για τη Σουηδία» είπε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

«Έκρηξη» Ερντογάν: Δεν εγκρίνω την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Μην μπουν στον κόπο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε… βόμβα στο ΝΑΤΟ και μετά τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στην Συμμαχία, ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα δεν θα δώσει την έγκρισή της.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αποστολή διπλωματικών αντιπροσωπειών που θέλουν να στείλουν στην Άγκυρα οι δύο σκανδιναβικές χώρες.

«Ας μην μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να μας πείσουν να εγκρίνουμε το αίτημά τους», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Καταρχάς, δεν θα λέγαμε «ναι» σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας», ανέφερε, ενώ επανέλαβε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν καθαρή στάση απέναντι στην τρομοκρατία.

Ερντογάν φινλανδία νάτο

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως διπλωμάτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα επισκεφθούν την Άγκυρα προκειμένου να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Τις προηγούμενες ημέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν πως η Τουρκία δεν θα βάλει τελικά εμπόδιο στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Οι λόγοι που η Τουρκία βάζει εμπόδια

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν έχει περισσότερους από έναν λόγους για να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο προφανής είναι πως δεν θέλει να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις και τις μπίζνες του με τη Ρωσία του Πούτιν, πολύ περισσότερο καθώς οι μοίρες τους έχουν δεθεί στενά σε μια σειρά μέτωπα: Τη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο, την ενέργεια, τους εξοπλισμούς και τον τουρισμό.

Υπάρχουν όμως και άλλοι. Ένας από αυτούς είναι ότι οι Σκανδιναβοί -και κυρίως οι Σουηδοί- έχουν επανειλημμένως στριμώξει την Άγκυρα για τα πεπραγμένα της, σε διάφορες περιπτώσεις. Από την Κύπρο, την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματός της μέχρι το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σε τρίτες χώρες.

Έτσι, ο Ερντογάν, βλέποντας πιο μακριά, δεν θέλει να δώσει λευκή επιταγή σε μια διεύρυνση με χώρες οι οποίες, μελλοντικά, ενδέχεται να στραφούν εναντίον τους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share