Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σουηδία: Υπογράφηκε το επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ! (Video)

«Κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας» τόνισε η Σουηδή υπουργός

17 Μαΐου 2022 12:01
Σουηδία: Υπογράφηκε το επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ! (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Αν Λίντε, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας είναι αυτή που υπέγραψε το επίσημο αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία υπογραφής του αιτήματος μεταδόθηκε ζωντανά από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT, η οποία χαρακτήρισε τη στιγμή ιστορική για τη χώρα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε… βόμβα στο ΝΑΤΟ και μετά τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στην Συμμαχία, ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα δεν θα δώσει την έγκρισή της.

«Κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας», τόνισε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας μετά την υπογραφή του εγγράφου. Η ίδια χαρακτήρισε το συγκεκριμένο βήμα ως «μεγάλο» και «σοβαρό», καθώς ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει και αυτό που είναι καλύτερο για τη χώρα.

Το επίσημο έγγραφο αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μαζί με αυτό της Φινλανδίας, με πρώτο παραλήπτη τον Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Η Αν Λίντε υπογράφει το σουηδικό αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η αντίδραση του απρόβλεπτου Πούτιν

Πώς θα μπορούσε όμως να απαντήσει η Ρωσία;

Στρατιωτικές κινήσεις. Προς το παρόν, ο Πούτιν είναι απασχολημένος με το μέτωπο στην Ουκρανία και έτσι εκτιμάται πως είναι απίθανο να προχωρήσει σε ξαφνικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της Φινλανδίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στα κοινά σύνορα των 1300 χλμ έχουν αναδιαταχθεί νότια. Ωστόσο, με τον καιρό, είναι πιθανό να μετακινήσει στρατεύματα και πυραύλους πιο κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας και να πραγματοποιήσει επιθετικές αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες.

Υβριδικός πόλεμος. Οι κυβερνοεπιθέσεις και η κυβερνοκατασκοπεία συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, με στόχο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτές μπορεί τώρα να έχουν ως στόχο ειδικά στη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, συνοδευόμενα από τις συνήθεις επίσημες αρνήσεις ενοχής.

Ανατροπή. Στον Βλαντίμιρ Πούτιν αρέσει να «παίζει» στρατηγικά και όχι να καταφεύγει σε τακτικισμούς και μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει ότι η ιστορική ουδετερότητα αυτών των δύο σκανδιναβικών χωρών σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να ανατραπεί.

Με τον καιρό, δηλαδή, ενδέχεται να επιλέξει να προσπαθήσει να διαμορφώσει τη φινλανδική κοινή γνώμη ενάντια στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με το BBC, όσο και εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελικά οδήγησε στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Πούτιν- που ήταν η διακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς- η εξέλιξη με τη Φινλανδία ενισχύει την ρητορική του, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και τη χρήση πυρηνικών. Η Δύση αγνοεί μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη όπως η Ρωσία και την απειλεί φέρνοντας όλο και περισσότερα στα σύνορά της τη ΝΑΤοϊκή συμμαχία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share