Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Έκρηξη» Ερντογάν: Δεν εγκρίνω την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Μην μπουν στον κόπο

Δήλωση «βόμβα» από τον Τούρκο πρόεδρο

16 Μαΐου 2022 20:40
«Έκρηξη» Ερντογάν: Δεν εγκρίνω την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Μην μπουν στον κόπο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε… βόμβα στο ΝΑΤΟ και μετά τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στην Συμμαχία, ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα δεν θα δώσει την έγκρισή της.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αποστολή διπλωματικών αντιπροσωπειών που θέλουν να στείλουν στην Άγκυρα οι δύο σκανδιναβικές χώρες.

«Ας μην μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να μας πείσουν να εγκρίνουμε το αίτημά τους», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Καταρχάς, δεν θα λέγαμε «ναι» σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας», ανέφερε, ενώ επανέλαβε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν καθαρή στάση απέναντι στην τρομοκρατία.

Ερντογάν φινλανδία νάτο

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως διπλωμάτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα επισκεφθούν την Άγκυρα προκειμένου να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Τις προηγούμενες ημέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν πως η Τουρκία δεν θα βάλει τελικά εμπόδιο στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Οι λόγοι που η Τουρκία βάζει εμπόδια

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν έχει περισσότερους από έναν λόγους για να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο προφανής είναι πως δεν θέλει να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις και τις μπίζνες του με τη Ρωσία του Πούτιν, πολύ περισσότερο καθώς οι μοίρες τους έχουν δεθεί στενά σε μια σειρά μέτωπα: Τη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο, την ενέργεια, τους εξοπλισμούς και τον τουρισμό.

Υπάρχουν όμως και άλλοι. Ένας από αυτούς είναι ότι οι Σκανδιναβοί -και κυρίως οι Σουηδοί- έχουν επανειλημμένως στριμώξει την Άγκυρα για τα πεπραγμένα της, σε διάφορες περιπτώσεις. Από την Κύπρο, την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματός της μέχρι το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σε τρίτες χώρες.

Έτσι, ο Ερντογάν, βλέποντας πιο μακριά, δεν θέλει να δώσει λευκή επιταγή σε μια διεύρυνση με χώρες οι οποίες, μελλοντικά, ενδέχεται να στραφούν εναντίον τους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share