Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022

Τουρκία: «Ανατολίτικο παζάρι» με τις ΗΠΑ με φόντο την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Η αντίδραση του απρόβλεπτου Πούτιν (Video)

Αλλάζει ο χάρτης ασφάλειας στην Ευρώπη!

16 Μαΐου 2022 10:43
Τουρκία: «Ανατολίτικο παζάρι» με τις ΗΠΑ με φόντο την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Η αντίδραση του απρόβλεπτου Πούτιν (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά και για τη στάση της Τουρκίας στην πρόθεση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Είναι σημαντική αυτή η επαφή και είναι σημαντική και η χρονική στιγμή που γίνεται και για τις ΗΠΑ και για τη Δύση. Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έχει αναπτύξει μία ενεργειακή πολιτική αρκετά εξωστρεφή και έχουν δημιουργηθεί πολλές ευκαιρίες, κυρίως με τους σταθμούς φόρτωσης υγροποιημένου αερίου.

Καταφέρνουμε σε μεγάλο βαθμό να γίνουμε ενεργειακός κόμβος, κυρίως σε συνεργασία με τους Αμερικανούς. Αυτό προσπαθούμε να το καλλιεργήσουμε και να το ενισχύσουμε, όχι μόνο για λόγους εξωτερικής πολιτικής αλλά και για δική μας αυτάρκεια», ανέφερε αρχικά.

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Κυριακου Μητσοτάκη είναι η εξασφάλιση του φυσικού αερίου σε καλή τιμή και δεύτερον να προσπαθήσουμε να ανακόψουμε την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκομίσει οφέλη από τα ζητήματα των τελευταίων ημερών, ειδικά στο κομμάτι των εξοπλισμών, αλλά πιθανώς να αναβαθμίσουμε και τον δικό μας ρόλο, είτε προβαίνοντας σε αγορά F-35 είτε εάν καταφέρουμε να γίνουμε μέρος της συμπαραγωγής.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ να μην θέλει να δημοσιοποιήσει μία κίνηση που θα δημιουργήσει ενδεχομένως ένταση με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Για την εμπλοκή της Τουρκίας, στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δεσποτόπουλος είπε πως, «βλέπουμε ότι οι Τούρκοι ζητούν ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ. Τώρα που σταματά η ροή των πέντε αγωγών που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, η Τουρκία χάνει ένα όπλο, ενώ παράλληλα η Ελλάδα αναβαθμίζεται και αλλάζουν οι συσχετισμοί».

Μία καθυστέρηση στην ένταξη αυτών των δύο χωρών θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, και εν μέρει βάζει «πλάτη» στην Ρωσία και κάποια στιγμή θα πρέπει να διαλέξει μεριά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δεσποτόπουλος.

Η αντίδραση του απρόβλεπτου Πούτιν

Πώς θα μπορούσε όμως να απαντήσει η Ρωσία;

Στρατιωτικές κινήσεις. Προς το παρόν, ο Πούτιν είναι απασχολημένος με το μέτωπο στην Ουκρανία και έτσι εκτιμάται πως είναι απίθανο να προχωρήσει σε ξαφνικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της Φινλανδίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στα κοινά σύνορα των 1300 χλμ έχουν αναδιαταχθεί νότια. Ωστόσο, με τον καιρό, είναι πιθανό να μετακινήσει στρατεύματα και πυραύλους πιο κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας και να πραγματοποιήσει επιθετικές αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες.

Υβριδικός πόλεμος. Οι κυβερνοεπιθέσεις και η κυβερνοκατασκοπεία συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, με στόχο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτές μπορεί τώρα να έχουν ως στόχο ειδικά στη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, συνοδευόμενα από τις συνήθεις επίσημες αρνήσεις ενοχής.

Ανατροπή. Στον Βλαντίμιρ Πούτιν αρέσει να «παίζει» στρατηγικά και όχι να καταφεύγει σε τακτικισμούς και μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει ότι η ιστορική ουδετερότητα αυτών των δύο σκανδιναβικών χωρών σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να ανατραπεί.

Με τον καιρό, δηλαδή, ενδέχεται να επιλέξει να προσπαθήσει να διαμορφώσει τη φινλανδική κοινή γνώμη ενάντια στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με το BBC, όσο και εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελικά οδήγησε στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Πούτιν- που ήταν η διακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς- η εξέλιξη με τη Φινλανδία ενισχύει την ρητορική του, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και τη χρήση πυρηνικών. Η Δύση αγνοεί μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη όπως η Ρωσία και την απειλεί φέρνοντας όλο και περισσότερα στα σύνορά της τη ΝΑΤοϊκή συμμαχία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share