Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Βόμβα» Ερντογάν: Ετοιμάζει βέτο η Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (video)

Σκληρή στάση αναμένεται να κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος

13 Μαΐου 2022 14:46
«Βόμβα» Ερντογάν: Ετοιμάζει βέτο η Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, εξαιτίας ενός σεναρίου που κυκλοφορεί για τη στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Τα τρία σενάρια (Video)

«Δεν βλέπουμε θετικά το θέμα της ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λόγω της Ελλάδας», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του, σημειώνοντας πως η Άγκυρα «δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος».

Στο μεταξύ, με συνοπτικές διαδικασίες υποστηρίζονταν νωρίτερα ότι θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Άρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share