Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οργή λαού στη Σανγκάη: Σκληραίνει το lockdown - Γιατροί μπαίνουν σε σπίτια και ψεκάζουν για να απολυμάνουν! (video)

Δε χαλαρώνουν με τίποτα τα μέτρα στην κινεζική μεγαλούπολη και ο κόσμος πλέον τρελαίνεται

10 Μαΐου 2022 17:29
Οργή λαού στη Σανγκάη: Σκληραίνει το lockdown - Γιατροί μπαίνουν σε σπίτια και ψεκάζουν για να απολυμάνουν! (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πόλη της Σανγκάης διπλασιάζει εκ νέου τους περιορισμούς κατά της πανδημίας κατά του κορωνοϊού, μετά από μια σύντομη περίοδο χαλάρωσης, απογοητεύοντας τους κατοίκους που ήλπιζαν ότι ο πολύμηνος αποκλεισμός επιτέλους θα χαλαρώσει, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται στο οικονομικό κέντρο της Κίνας.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: 6.416 νέα κρούσματα - 27 νεκροί - 196 διασωληνωμένοι

Δρακόντειοι έλεγχοι και πάλι - Μπαίνουν στα σπίτια και ψεκάζουν με απολυμαντικό

Ομάδες με λευκές προστατευτικές στολές έχουν αρχίσει να εισέρχονται στα σπίτια των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό για να ψεκάσουν απολυμαντικό, προκαλώντας ανησυχίες σε ορισμένους για ζημιές στα ρούχα και τα τιμαλφή και αφήνοντας τα κλειδιά τους σε έναν εθελοντή της κοινότητας όταν οδηγούνται σε καραντίνα - μια νέα απαίτηση ώστε να μπορούν να εισέρχονται οι εργαζόμενοι στο απολυμαντικό.

Η Σανγκάη διέταξε επίσης τους ανθρώπους σε ορισμένες περιοχές να παραμείνουν και πάλι στα σπίτια τους, αφού τα άφησε να βγουν για περιορισμένα ψώνια τις τελευταίες εβδομάδες. Την Τρίτη, οι υπηρεσίες ανεστάλησαν στις δύο τελευταίες γραμμές του μετρό που λειτουργούσαν ακόμη, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ολόκληρο το σύστημα μεταφορών της πόλης έκλεισε, σύμφωνα με το The Paper, ένα διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης.

Η εμμονή της Κίνας σε μια στρατηγική «μηδενικών κρουσμάτων», καθώς πολλές άλλες χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς και προσπαθούν να ζήσουν με τον ιό, απαιτεί ένα αυξανόμενο οικονομικό και ανθρώπινο κόστος. Απαιτούνται όλο και πιο ακραία μέτρα για να τεθούν υπό έλεγχο τα κρούσματα, επειδή η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται τόσο εύκολα, μεταδίδει το Associated Press. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα μεγάλο συνέδριο του κόμματος αυτό το φθινόπωρο, δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης σύντομα.

Χρήστες των social media δημιουργούν οδηγούς απόδρασης από την πόλη

Η απόδραση από τη Σανγκάη είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά αυτό δεν εμπόδισε έναν ανεπίσημο οδηγό - που περιγράφει λεπτομερώς πώς να ελιχθείτε ανάμεσα στα σημεία ελέγχου και να εξασφαλίσετε μια θέση στα λίγα τρένα και αεροπλάνα που φεύγουν από την πόλη - να κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί στην πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων μοιράστηκαν την απογοήτευσή τους για τους ανανεωμένους περιορισμούς σε ομάδες συνομιλιών.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σανγκάη είχε μειωθεί σε περίπου 3.000 μέχρι τη Δευτέρα, από την κορύφωση των 26.000 στα μέσα Απριλίου. Έξι ακόμη θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό αναφέρθηκαν, αυξάνοντας τον απολογισμό της επιδημίας σε 553.

Το Πεκίνο ξεκίνησε την Τρίτη έναν ακόμη γύρο τριήμερων μαζικών εξετάσεων για εκατομμύρια κατοίκους του, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το ξέσπασμα της επιδημίας στην πρωτεύουσα της χώρας να πάρει διαστάσεις Σανγκάης. Η πόλη, η οποία κατέγραψε 74 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, έχει αποκλείσει μεμονωμένα κτίρια και συγκροτήματα κατοικιών, έκλεισε περίπου 60 σταθμούς του μετρό και απαγόρευσε το φαγητό σε εστιατόρια, επιτρέποντας μόνο την παραλαβή και την παράδοση.

Η πανδημία δεν έχει εκραγεί, αλλά δεν έχει επίσης σταματήσει να εξαπλώνεται. Ο εκπρόσωπος του Πεκίνου Xu Hejian περιέγραψε την Τρίτη την κατάσταση ως "αδιέξοδο" και δήλωσε ότι η πόλη πρέπει να συνεχίσει τα αυστηρά της μέτρα.

Ενώ η κυκλοφορία είναι αραιή στο Πεκίνο, είναι σχεδόν ανύπαρκτη στη Σανγκάη, όπου το lockdown διαρκεί περισσότερο και είναι σε όλη την πόλη. Βίντεο του AP που τραβήχτηκε τη Δευτέρα έδειξε μια σιωπηλή και έρημη πόλη. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιοριστεί στα διαμερίσματά τους ή σε συγκροτήματα κατοικιών, αν και υπήρξε κάποια χαλάρωση στις απομακρυσμένες προαστιακές περιοχές χωρίς νέα κρούσματα στις κοινότητές τους.

σανγκαη-κορωνοιοσ

Όμως οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν σε αρκετές συνοικίες της Σανγκάης τις τελευταίες ημέρες ανάγκασαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και τους απαγόρευσαν να δέχονται μη απαραίτητες επισκέψεις στο πλαίσιο μιας «περιόδου ηρεμίας» που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη ή και περισσότερο. Τα μέτρα θα μπορούσαν να παραταθούν ανάλογα με τα αποτελέσματα των μαζικών δοκιμών, ανέφεραν οι ανακοινώσεις. Η ξαφνική επαναφορά των μέτρων αιφνιδίασε τους κατοίκους.

Ο αξιωματούχος της Σανγκάης Τζιν Τσεν φάνηκε να αναγνωρίζει την Τρίτη τα παράπονα σχετικά με την απολύμανση των σπιτιών των ανθρώπων, ευχαριστώντας τους για τη συνεργασία τους και λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αναλύσει και θα διορθώσει τυχόν προβλήματα. Είπε ότι οι κάτοικοι μπορούν να ενημερώνουν τις ομάδες για τυχόν αντικείμενα που χρειάζονται προστασία.

«Η πραγματοποίηση της απολύμανσης των νοικοκυριών αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής πρόληψης και του ελέγχου της επιδημίας», δήλωσε σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου για τον ιό.

Ένας καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ο Tong Zhiwei, δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο στο οποίο καλούσε τη Σανγκάη να τερματίσει αυτό που αποκάλεσε «υπερβολικά μέτρα πρόληψης της πανδημίας», όπως η καραντίνα των κατοίκων και ο εξαναγκασμός τους να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις αυτές αντιβαίνουν στο κράτος δικαίου.

Το άρθρο έχει αφαιρεθεί από το διαδίκτυο, καθώς η κυβέρνηση λογοκρίνει την κριτική για την αντίδρασή της.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share