Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022

Πόλεμος Ουκρανία: "Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία" στο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, δηλώνει Ουκρανός διοικητής

Κρίσιμη η κατάσταση

5 Μαΐου 2022 18:10
Πόλεμος Ουκρανία:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

"Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία" στον χώρο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης σε αυτή την πόλη λιμάνι που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς, δήλωσε σήμερα διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται το εργοστάσιο χαλυβουργίας.

"Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία και δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των αμάχων" που κατέφυγαν στα υπόγεια αυτού του πελώριου εργοστασίου όπου και παραμένουν μαζί με τους μαχητές, δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι "λειτουργούσαν" στο Azovstal και ότι ο ρωσικός στρατός τηρούσε εκεί την εκεχειρία που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, για σήμερα.

"Πριν από τρεις ημέρες, ο εχθρός εισέβαλε στην περιοχή του Azovstal όπου συνεχίζονται σφοδρές και αιματηρές μάχες", πρόσθεσε ο Παλαμάρ, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης του διοικητή του τάγματος Αζόφ, Ντενίς Προκοπένκο.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι "ρωσικές δυνάμεις μπήκαν χθες (Τετάρτη)" στο εργοστάσιο.

"Έχουμε πολλές πληροφορίες, συχνά αντιφατικές" για την υφιστάμενη κατάσταση, πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει ακριβή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις αυτές.

Στο βίντεο του, ο Παλαμάρ εξήρε ακόμη μια φορά "το σθένος" και τον "ηρωισμό" των τελευταίων μαχητών που παραμένουν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Azovstal.

Απέναντι σε μια κατάσταση που θεωρείται "κρίσιμη", ο Παλαμάρ ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και του προέδρου Ζελένσκι για την "απομάκρυνση των αμάχων" που έχουν απομείνει --200 σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο-- και των στρατιωτών "που έχουν τραυματιστεί και κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της έλλειψης της κατάλληλης ιατρικής αγωγής".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share