Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Έγγραφο βόμβα: Αυτά τα εδάφη παίρνει ο Πούτιν από την Ουκρανία - Αυτή θα είναι η «νότια Ρωσία»;

Ουκρανία: Κυκλοφορεί χάρτης με τα εδάφη που χάνεi

4 Μαΐου 2022 15:08
Έγγραφο βόμβα: Αυτά τα εδάφη παίρνει ο Πούτιν από την Ουκρανία - Αυτή θα είναι η «νότια Ρωσία»;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όσοι προέβλεπαν μια γρήγορη νίκη των δυνάμεων του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έκαναν λάθος. Ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε να απελευθερώσει την Ουκρανία από τους "ναζί" στην κυβέρνησή της και να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό στα ανατολικά της χώρας από την υποτιθέμενη "τρομοκρατία" του Κιέβου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου κράτους στην Ουκρανία με την ονομασία "Νότια Ρωσία" Τα σχέδια αποκαλύφθηκαν από απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του ουκρανικού ραδιοφωνικού σταθμού Radio Free Europe/Radio Svoboda.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές ποιες περιοχές θα περιλαμβάνει αυτή η κατάσταση. Αλλά κάποιοι έχουν φτιάξει χάρτες που δείχνουν ολόκληρο το νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας από το Χάρκοβο, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ μέχρι τη Ζαπορίζια, το Ντνιπροπετρόφσκ, τη Χερσώνα, την Κριμαία, που έχει ήδη προσαρτηθεί από το 2014, τη Μικολάιβ!

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στα ανατολικά και τα νότια της χώρας. Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τις δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στο Ντονμπάς. Οι Ρώσοι βρίσκονται επίσης κοντά στην κατάληψη του ελέγχου της Μαριούπολης. Έχουν επίσης καταλάβει τη Χερσώνα και επιτίθενται στη Ζαπορίζια και το Ντνίπρο.

Έγγραφο βόμβα: Αυτά τα εδάφη παίρνει ο Πούτιν από την Ουκρανία - Αυτή θα είναι η «νότια Ρωσία»;
Στον εν λόγω χάρτη σημειώνονται με Ζ όλες οι περιοχές που θέλει να προσαρτήσει η Ρωσία, σε ουκρανικό έδαφος

Ποιοι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν μπορεί να εμπλέκονται στο μανιφέστο για τη "Νότια Ρωσία"

Το απόρρητο έγγραφο φέρεται να προέρχεται από κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους. Όπως μεταδίδει το Radio Free Europe, ο Roman Romanov, ανώτερος αξιωματούχος της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν, μπορεί να συμμετείχε στη σύνταξη του εγγράφου ή να ήταν ο συντάκτης του. Το όνομά του εμφανίζεται στα μεταδεδομένα του εγγράφου.

Αλλά υπάρχουν επίσης αναφορές ότι εμπλέκονται και σύμβουλοι του ολιγάρχη Konstantin Malofeyev, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το έγγραφο, με ημερομηνία 16 Απριλίου, φέρει τον τίτλο "το μανιφέστο του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας".

Ο Πούτιν σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα περιοχή με την ονομασία "Νότια Ρωσία", η οποία θα περιλαμβάνει τμήματα της Ουκρανίας. Σχεδιάζει να το κάνει αυτό με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ουκρανία έχασε τη νομιμότητά της όταν ο λαός εξεγέρθηκε κατά του προέδρου το 2014. Ο πρώην πρόεδρος θεωρήθηκε μαριονέτα του Πούτιν και όταν έχασε την εξουσία, "ναζί" ανέλαβαν την κυβέρνηση. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος που θα ενώνει Ουκρανούς, Ρώσους και Λευκορώσους.

Βάση για την ίδρυση της «Νότιας Ρωσία» θα μπορούσαν να είναι τα «λαϊκά δημοψηφίσματα» που θα διεξάγουν οι Ρώσοι στα κατεχόμενα εδάφη και στα οποία η πλειοψηφία θα δηλώσει υποτίθεται την επιθυμία να ανήκει στη Ρωσία. Ο Πούτιν χρησιμοποίησε παρόμοια προσέγγιση όταν προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Έγγραφο βόμβα: Αυτά τα εδάφη παίρνει ο Πούτιν από την Ουκρανία - Αυτή θα είναι η «νότια Ρωσία»;
Αντίγραφο του φερόμενου εγγράφου του Κρεμλίνου που παρουσίασε το RFE/RL

Ειδικοί θεωρούν ευλογοφανές το σχέδιο του Πούτιν

Οι συγγραφείς του μανιφέστου χρησιμοποιούν λέξεις που έχουν χρησιμοποιήσει σε προηγούμενα σχέδια για να δημιουργήσουν τη "Novorossiya" ή "Νέα Ρωσία".

Ο Marcel Berni, στρατιωτικός αναλυτής του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ETH), πιστεύει ότι ο Πούτιν θέλει πίσω τη Νότια Ρωσία. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι ένα πρωτότυπο νότιο ρωσικό κράτος υπήρχε ήδη κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου πολέμου του 1919-1920.

Πιστεύει ότι το Κρεμλίνο είχε σχέδια για τη "Νότια Ρωσία" πριν από την έναρξη του πολέμου. Ο Ulrich Keun από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη και την Πολιτική Ασφάλειας του Πανεπιστημίου επιβεβαιώνει ότι η ιδέα ενός νέου κράτους υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό. "Τα τελευταία χρόνια, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο μιλούσαν πάντα για την ιδέα μιας Νότιας Ρωσίας", λέει!

Η διαδικασία της ρωσοποίησης

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να προετοιμάζουν ένα στημένο δημοψήφισμα στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, αλλά ο Μπέρνι πιστεύει ότι παρόμοια δημοψηφίσματα θα πραγματοποιηθούν στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Μαριούπολη, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια στο εγγύς μέλλον.

Ο Μπέρνι λέει ότι το μανιφέστο για τη "Νότια Ρωσία" προβλέπει την επιβολή της ρωσικής γλώσσας και κουλτούρας. Εξηγεί όμως ότι η ρωσοποίηση θα επεκταθεί περαιτέρω, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να συναλλάσσονται σε ρούβλια και να αποκτούν ρωσικά διαβατήρια. Αναμένει επίσης ενίσχυση της επιρροής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Έγγραφο βόμβα: Αυτά τα εδάφη παίρνει ο Πούτιν από την Ουκρανία - Αυτή θα είναι η «νότια Ρωσία»;
Ρώσοι στρατιώτες στη Χερσώνα / Φωτογραφία: AP Photo/Olexandr Chornyi

Είναι ρεαλιστικό το σχέδιο του Πούτιν για τη δημιουργία μιας "Νέας Ρωσίας"

Αν και ο Ulrich Kuhn από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου πιστεύει ότι τα σχέδια του Πούτιν για τη "Νότια Ρωσία" μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, δεν θεωρεί ότι είναι αδύνατο. Ο Kuhn λέει ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επί του παρόντος τους απαραίτητους πόρους για να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της νότιας Ουκρανίας. Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη ενός μεγάλου ναυτικού, καθώς η Ρωσία έχασε τη ναυαρχίδα της

Ο Μπέρνι, στρατιωτικός αναλυτής, λέει ότι θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση αν η Ρωσία προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα νέο κράτος στη νότια Ουκρανία. Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης, της αστυνομίας και άλλων σημαντικών θέσεων. Δεν είναι σίγουρος αν αυτό είναι εφικτό. Επίσης, η Δύση δεν θα το δεχόταν αυτό!

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share