Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γαλλικές εκλογές: Τα επόμενα βήματα του Εμανουέλ Μακρόν! «Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων όχι...» - Το μήνυμά του (Video)

Ο Γάλλος πρόεδρος κέρδισε σαρωτικά την Μαριν Λε Πεν

25 Απριλίου 2022 08:58
Γαλλικές εκλογές: Τα επόμενα βήματα του Εμανουέλ Μακρόν! «Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων όχι...» - Το μήνυμά του (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γαλλικές εκλογές: Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να λάβει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, τηρώντας το, αναπόφευκτο, πρωτόκολλο.

Τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες; Την Τετάρτη, 27 Απριλίου, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Γαλλίας, θα ανακηρύξει επισήμως τον νικητή των εκλογών, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και επαλήθευση όλων των ψηφοδελτίων.

Η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν μετά την θριαμβευτική του νίκη

«Παντού σε ολόκληρη τη Γαλλία και στα υπερπόντια εδάφη, σας ευχαριστώ!

Μετά από πέντε χρόνια τρομερών κρίσεων σήμερα, 24 Απριλίου του 2022, η πλειοψηφία επέλεξε να μου εμπιστευτεί τη δημοκρατία μας και για τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε επευφημούμενος.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη, τους συνοδοπόρους μας κι όλους τους εκλεγμένους που έκαναν πραγματικότητα αυτή την επανεκλογή.

Ξέρω ότι μοιραστήκατε τις πεποιθήσεις και αγγίζοντας την καρδιά σας είδατε την αλήθεια. Σας ευχαριστώ!» πρόσθεσε με το πλήθος από κάτω να φωνάζει: «Μακρόν πρόεδρος!».

«Θέλω να ευχαριστήσω όσους μου εμπιστεύτηκαν για να συνεχίσω τον αγώνα για μια Γαλλία, να προχωρήσομε στην καινοτομία και να κάνουμε τη χώρα ένα μεγάλο οικολογικό έθνος.

Ξέρω ότι πολλοί με ψήφισαν όχι γιατί ασπάζονται τις ιδέες μου, αλλά για να ορθώσουν φραγμό στην ακροδεξιά. Θέλω να τους τονίσω ότι η ψήφος αυτή με καθιστά υπεύθυνο απέναντί τους για τα επόμενα πέντε χρόνια επειδή ενίσχυσαν την δημοκρατία.

Σκέφτομαι και τους συμπατριώτες μας που απείχαν. Η σιωπή τους σήμαινε άρνηση επιλογής και πρέπει να το σκεφτούμε.

Σκέφτομαι και όσους ψήφισαν την κυρία Λεπέν και κατανοώ την απογοήτευσή τους. Δεν θέλω να τους γιουχάρετε. Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων, όχι ο υποψήφιος ενός στρατοπέδου. Ξέρω ότι για τους συμπατριώτες μας που ψήφισαν ακροδεξιά, ο θυμός τους ώθησε να ψηφίσουν αυτό το πρόγραμμα κι είναι επίσης δική μου ευθύνη και του επιτελείου μου. Η σημερινή ψήφος μας επιβάλλει να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσχέρειες και να απαντήσουμε σε όλες τις εκφράσεις θυμού.

Έχουμε ένα σχέδιο δημοκρατικό, κοινωνικό βασισμένο στην εργασία, ένα σχέδιο απελευθέρωσης των επιχειρηματικών, πολιτιστικών μας δυνατοτήτων, ένα σχέδιο που θέλω να φέρω εις πέρας τα επόμενα πέντε χρόνια και να απαντήσω στις διαιρέσεις και τις διαφορές συνεχίζοντας για μια κοινωνία πιο δίκαιη για την ισότητα ανδρών – γυναικών.

Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι και απαιτητικοί γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε. Είναι κι ο πόλεμος στην Ουκρανία που μας θυμίζει ότι ζούμε τραγική εποχή. Η Γαλλία πρέπει να δείξει την δύναμή της».

Παραίτηση της κυβέρνησης; Δεν είναι τόσο σίγουρο

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε ανακοινώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί μετά την εκλογή του προέδρου, τηρώντας την «παράδοση».

Όμως η θητεία του θα μπορούσε να παραταθεί για αρκετές ημέρες, ίσως ακόμη και για εβδομάδες. Μάλιστα την Παρασκευή ο ίδιος ο Μακρόν είπε ότι σκέφτεται να υπάρξει μια «μεταβατική εβδομάδα» και ότι ο Ζαν Καστέξ θα είναι ακόμη πρωθυπουργός «την επόμενη εβδομάδα». Ίσως και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου; Κάποιοι, στο στενό περιβάλλον του προέδρου, δεν το αποκλείουν.

Στην περίπτωση που τελικά παραιτηθεί, ο Καστέξ θα παραμείνει στη θέση του, διαχειριζόμενος τις τρέχουσες υποθέσεις, μέχρι τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Εντουάρ Φιλίπ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του. Η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε 48 ώρες αργότερα.

Πριν από το Σάββατο, 14 Μαΐου: τελετή ορκωμοσίας

Η θητεία του Εμανουέλ Μακρόν λήγει θεωρητικά στις 14 Μαΐου: επομένως, πριν από αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει να γίνει η τελετή ορκωμοσίας στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία που ένας πρόεδρος ανανεώνει τη θητεία του – μια συνέχεια που συνήθως καθιστά την τελετή λιγότερο θεαματική και ενδιαφέρουσα. Το 2002, ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ (1995-2007), μετά την επανεκλογή του, απέφυγε να διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπως είχε κάνει επτά χρόνια νωρίτερα.

Και μετά την τελετή, τι;

Το 2017, αφού ορκίστηκε πρόεδρος, ο Μακρόν επισκέφθηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί. Στις αρχές Απριλίου δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1 ότι σκοπεύει να πάει ξανά «στο πλευρό των τραυματισμένων στρατιωτών μας σε ένα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία».

Όσο για την επίσκεψη στο δημαρχείο του Παρισιού, μια παράδοση που ξεκίνησε από την Τέταρτη Δημοκρατία, ο πρόεδρος μπορεί να την προσπεράσει, όπως έκανε πριν από αυτόν ο Φρανσουά Μιτεράν όταν επανεξελέγη πρόεδρος το 1988.

Η επίσημη φωτογραφία του προέδρου θα παραμείνει, εκτός απροόπτου, η ίδια. Ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ αρνήθηκαν να ξαναφωτογραφηθούν μετά την επανεκλογή τους.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share