Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εξερράγη το ηφαίστειο Κρακατόα στην Ινδονησία: Σε ύψος 3 χιλιομέτρων το σύννεφο τέφρας! (video)

Εντυπωσιακό και τρομακτικό παράλληλα το θέαμα

24 Απριλίου 2022 18:08
Εξερράγη το ηφαίστειο Κρακατόα στην Ινδονησία: Σε ύψος 3 χιλιομέτρων το σύννεφο τέφρας! (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ηφαίστειο της Ινδονησίας Ανάκ Κρακατόα εξερράγη σήμερα 24/4, προκαλώντας ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας ύψους 3000 μέτρων, μεταξύ των νήσων Ιάβα και Σουμάτρα.

«Καταγράφουμε σήμερα συνεχείς εκρήξεις με πυκνά σύννεφα που υψώνονται μεταξύ 500 και 3000 μέτρων πάνω από την κορυφή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντενί Μαρντιόνο της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Ινδονησίας.

Δείτε επίσης: Ηφαίστειο Σαντορίνης: Πόσο πιθανό είναι να γίνει μια νέα έκρηξη - Το σχέδιο σε περίπτωση που «ξυπνήσει»

Το Ανάκ Κρακατόα, ή «παιδί του Κρακατόα», ένα ηφαιστειακό νησί που προήλθε από το ηφαίστειο Κρακατόα έχει εκραγεί τουλάχιστον 21 φορές τις τελευταίες εβδομάδες, όμως η σημερινή έκρηξη είναι η ισχυρότερη, σημείωσε ο Μαρντιόνο.

Οι αρχές διέταξαν τους κατοίκους να αποφύγουν μια ζώνη αποκλεισμού δύο χιλιομέτρων περιμετρικά του ηφαιστείου, η δραστηριότητα του οποίου έχει καταταχθεί στο επίπεδο 2 του συναγερμού σε μια κλίμακα 4 επιπέδων. Συνέστησαν, επίσης, στους ντόπιους να φορούν μάσκα για να προστατευτούν από τις στάχτες.

«Ο κόσμος, περιλαμβανομένων των τουριστών, θα πρέπει να ακολουθήσει τις συστάσεις της Γεωλογικής Υπηρεσίας, που απαγορεύει να βρίσκεται κανείς σε μια ακτίνα δύο χιλιομέτρων από τον κρατήρα», υπογράμμισε ο υπεύθυνος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκλονιστικό βίντεο με τον κόκκινο Ιταλικό ουρανό - «Ξύπνησε» και πάλι η Αίτνα

Συγκλονιστικές εικόνες χάρισε η έκρηξη της Αίτνας, του ψηλότερου και πιο ενεργού ηφαιστείου που βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και «έβαψε»… κόκκινο τον νυχτερινό ουρανό με σειρά εκρήξεων, ενώ η κόκκινη λάβα έρρεε.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η έκρηξη με επίκεντρο τον νοτιοανατολικό κρατήρα του ηφαιστείου, σε ύψος περίπου 2.900 μέτρων, έστειλε τέφρα και καπνό σε ύψος οκτώ χιλιομέτρων, όπως ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς. Το ηφαίστειο ύψους 3.330 μέτρων μπορεί να ενεργοποιηθεί αρκετές φορές τον χρόνο, εκτοξεύοντας λάβα και στάχτη μέχρι την Σικελία. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν το 1992.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share