Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Τουρκία: Μεγάλη απογοήτευση από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα

Όλες οι πληροφορίες

22 Απριλίου 2022 09:45
Τουρκία: Μεγάλη απογοήτευση από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε την Έκθεση Πρακτικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2021, η οποία εξετάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά χώρα σε όλο τον κόσμο, γράφει η τουρκική ιστοσελίδα balkangunlugu.com.tr.

Παράλληλα, διαβάστε τι γίνεται στην Σανγκάη με τον κορωνοϊό.

Ο όρος «μουσουλμανική μειονότητα»

Και προσθέτει ότι στο τμήμα που αφορά στην Ελλάδα, τα ζητήματα που σχετίζονται με την «τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης, ενώ παρουσιάζονταν υπό τον τίτλο μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνικών μειονοτικών ομάδων, αυτός ο τίτλος έχει διαγραφεί στη φετινή έκθεση και τα προβλήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης αναφέρονται πιο περιορισμένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια».

Ο πρόεδρος της ABTTF, Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, δήλωσε πως προκαλεί «μεγάλη απογοήτευση το γεγονός ότι στη φετινή έκθεση διαγράφηκε ο τίτλος των μελών εθνικών/φυλετικών/εθνικών μειονοτήτων, και τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης καλύφθηκαν με λίγες μόνο προτάσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, του συλλόγου και των εξουσιών της σαρίας από τους μουφτήδες».

Στην 36σέλιδη έκθεση για την Ελλάδα, η δομή της άλλαξε σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Η φετινή δεν εξετάζει τα προβλήματα στους τομείς του αυτοπροσδιορισμού, της δημογραφικής δομής και του πληθυσμού, της εκπαίδευσης και της θρησκείας της «τουρκικής κοινωνίας» της Δυτικής Θράκης, και χρησιμοποιεί τον ορισμό της «μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», γράφει η τουρκική ιστοσελίδα.

Τουρκία: Μεγάλη απογοήτευση από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα

«Σε τελείως διαφορετική δομή»

Με τη χρησιμοποίηση του όρου της «μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», στην επικεφαλίδα εκπαίδευση, σημειώνεται ότι ορισμένα μέλη της μειονότητας παραπονέθηκαν για την κακή ποιότητα των μειονοτικών σχολείων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δίγλωσσων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται στην περσινή έκθεση, δεν γίνεται λόγος για κλείσιμο δημοτικών σχολείων που ανήκουν στην «τουρκική κοινότητα» της Δυτικής Θράκης εξαιτίας του χαμηλού αριθμού μαθητών και της ραγδαίας μείωσης του αριθμού των δημοτικών σχολείων.

Επιπλέον, η έλλειψη δίγλωσσων «τουρκικών παιδικών σταθμών» στην περιοχή δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση φέτος.

Ο αυτοπροσδιορισμός «Μακεδόνες» και «Τούρκος»

Υπό τον τίτλο των διακρίσεων, η φετινή έκθεση περιλαμβάνει τη σημείωση ότι μόνο άτομα που ανήκουν στην «τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης» μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον νόμο της σαρίας σε οικογενειακά και κληρονομικά θέματα με τη συγκατάθεσή τους παρουσία συμβολαιογράφου. Η έκθεση δεν περιλαμβάνει τον μουφτή και άλλα θρησκευτικά ζητήματα.

Οσον αφορά την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, η περσινή έκθεση επαναλαμβάνει ότι παρόλο που το σύνταγμα και ο νόμος αναγνωρίζουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει νομικούς περιορισμούς στα ονόματα όσων αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» ως ένδειξη της συλλογικής τους εθνικής ταυτότητας και των ενώσεων με τη λέξη «Τούρκος» στα ονόματά τους.

Ως προς αυτό, περιλαμβάνεται τώρα μόνο η δήλωση ότι το ΣτΕ ενέκρινε τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης σχετικά με την απόρριψη της απόφασης για την εγγραφή της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης στις 30 Ιουνίου 2021.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Τουρκική Ενωση Ξάνθης δήλωσε πως η απόφαση του Αρείου Πάγου παραβίασε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι ο σύλλογος θα πρέπει να εγγραφεί επίσημα.

Ωστόσο, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑ) σχετικά με τις τρεις ενώσεις, γνωστές ως ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά, οι οποίες έκλεισαν ή δεν επετράπη να συσταθούν λόγω της λέξης «Τούρκος» στα ονόματά τους και η μη εφαρμογή από την Ελλάδα αυτών των αποφάσεων από το 2008, δεν αναφέρονται αναλυτικά.

«Θα μεταφέρουμε την κριτική μας»

«Η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών για το 2021 έχει συνταχθεί σε εντελώς διαφορετική δομή από τα προηγούμενα χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια ασκούμε κριτική διότι τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης καλύπτονται όλο και λιγότερο. Ως ABTTF, θα μεταφέρουμε την κριτική μας για το περιεχόμενο της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα στις αρχές των ΗΠΑ. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα ετοιμάσουμε μια έκθεση στην οποία θα περιλάβουμε λεπτομερώς τα προβλήματα των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης και θα την προωθήσουμε την έκθεσή μας στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ», τόνισε ο Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share