Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Η ώρα της κάλπης στην Γαλλία: Ανησυχία Μακρόν για τη χαμηλή προσέλευση - Το φαβορί και οι εκτιμήσεις (video)

Δεκάδες Γάλλοι που κατοικούν στη χώρα μας πάντως, έσπευσαν να ψηφίσουν!

10 Απριλίου 2022 17:15
Η ώρα της κάλπης στην Γαλλία: Ανησυχία Μακρόν για τη χαμηλή προσέλευση - Το φαβορί και οι εκτιμήσεις (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες των τελευταίων ετών καλούνται να προσέλθουν οι Γάλλοι, με τον Εμανουέλ Μακρόν, σε ένα τελευταίο μήνυμά του μέσω Twitter, να καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν σε μια αναμέτρηση που ο βαθμός προσέλευσης αναμένεται χαμηλός σε σχέση με άλλες χρονιές.

Η φωτογραφία που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό: Εθεάθη ο Πούτιν με το βαλιτσάκι των πυρηνικών;

Σε αντίθεση με το 2017, τότε που ο Μακρόν εξελέγη πανηγυρικά, αφήνοντας κατά πολύ πίσω του τη Μαρίν Λε πέν, σε αυτήν την αναμέτρηση η υποψήφια της ακροδεξιάς έχει πλησιάσει όσο ποτέ άλλοτε τον πρώτο σε σειρά υποψήφιο.

Η «ανάσα» της ακροδεξιάς έγινε εντονότερη σε μια Γαλλία που στιγματίστηκε από τις ογκώδεις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και φιλοξένησε πρωτοφανούς έντασης και έκτασης κοινωνικές διαμαρτυρίες.

Εν μέσω ουκρανικής κρίσης, με τον Μακρόν να έχει επιδοθεί, το τελευταίο διάστημα, σε πυρετώδεις διεργασίες κι ενώ η δυσαρέσκεια για την κατάσταση με την πανδημία είναι εμφανής, η ακροδεξιά υποψήφια προσπαθεί να προσελκύσει κόσμο προτάσσοντας το επιχείρημα ότι στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων.

Το μελανό εκείνο σημείο της ατζέντας Μακρόν είναι η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, ενώ η Λε Πεν, με τη σειρά της, προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους υποσχόμενη απαλλαγή φόρων για τους κάτω των 30 ετών.

Η κρισιμότητα έγκειται κυρίως στον δεύτερο γύρο, που όπως όλα δείχνουν και ανατρέχοντας κανείς στη γαλλική ιστορία, θα υπάρξει. Τελευταία φορά που Γάλλος υποψήφιος πρόεδρος εξελέγη από τον πρώτο γύρο ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ το 1965.

Το θέμα είναι πού θα κατευθευνθούν οι ψηφοφόροι των άλλων 12 υποψηφίων στις εκλογές της 24ης Απριλίου. Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Economist σχολιάζοντας τις γαλλικές εκλογές κάνει λόγο για «κακοφωνία» ακραία αριστερών και δεξιών δυνάμεων.

Το ζήτημα είναι εάν ο Μακρόν θα τα καταφέρει στον δεύτερο γύρο ανατρέποντας την «παράδοση» των δύο προκατόχων του, Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί, που έχασαν την τελική μάχη.

Τα ποσοστά συμμετοχής

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που διεξάγεται σήμερα με δώδεκα υποψήφιους, ήταν 25,48% έως τις 12.00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Στις εκλογές του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων, αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

Το ποσοστό συμμετοχής - μέχρι τις 13:00 ώρα Ελλάδας - είναι μεγαλύτερο κατά τέσσερις μονάδες εκείνου της 21ης Απριλίου 2002 (21,3%), όταν σημειώθηκε ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως στη Γαλλία οι πολίτες συνήθως αποφεύγουν να ψηφίζουν τις πρώτες πρωινές ώρες και τις ώρες του μεσημεριανού γεύματος με αποτέλεσμα οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις ως προς την αποχή να εξάγονται συνήθως τις απογευματινές ώρες.

Ωστόσο αυτή η νομοθεσία αφορά μόνο τη Γαλλία και συνεπώς δεν αποκλείεται μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, κυρίως γαλλόφωνων, να μεταδώσουν πρόωρα κάποιες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι 12 υποψήφιοι ψηφίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον Εμανουέλ Μακρον να προσέρχεται στο Τουκέ της περιοχής Πα Ντε Καλέ, την Μαρίν Λε Πεν στο Ενρί Μπομόν της ίδιας περιοχής και τον Ζαν Λικ Μελανσόν στη Μασσαλία.

Φαβορί ο Μακρόν, αν και η Λε Πεν έχει «κλείσει» τη διαφορά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί για να σπάσει την περίπου 20χρονη «κατάρα» της γαλλικής πολιτικής σκηνής και να καταφέρει να επανεκλεγεί, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε με τον Νικολά Σαρκοζί, ούτε με τον Φρανσουά Ολάντ. Ο τελευταίος πρόεδρος που κατάφερε να επανεκλεγεί ήταν ο Ζακ Σιράκ το 2002, μετά το δημοψήφισμα για την μείωση της θητείας του Γάλλου προέδρου από τα επτά στα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συγκεντρώσει, στον πρώτο γύρο των εκλογών, ποσοστό περίπου 26%, η Μαρίν Λε Πεν 22,6% και ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν ποσοστό 16,4%. Οι υπόλοιποι ανθυποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω του 10% και συγκεκριμένα, ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ 9,3%, η Βαλερί Πεκρές της δεξιάς 8,8%, ο Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων 5,1% και η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό μόλις 2,1%.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share