Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκ με τις αναφορές για 5.000 αμάχους νεκρούς στη Μαριούπολη – Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στα ανατολικά (video)

Από την επίθεση υπάρχουν πληροφορίες για θύματα

8 Απριλίου 2022 11:37
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκ με τις αναφορές για 5.000 αμάχους νεκρούς στη Μαριούπολη – Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στα ανατολικά (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας θύματα, ανακοίνωσε την Παρασκευή (8/4) η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας.

Ο σταθμός χρησιμοποιείται για την εκκένωση αμάχων από περιοχές που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Δείτε επίσης: Ξέσπασμα Α. Γεωργιάδη για το «κάζο» στη Βουλή: «Όσοι είναι με τον Πούτιν να μην κρύβονται πίσω από τον μαχητή των Αζόφ» (video)

Οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά έχουν καταστεί δυσχερέστερες μετά την αποκάλυψη των σφαγών στα βόρεια περίχωρα του Κιέβου, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλo Ποντόλιακ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εξωδικαστικές εκτελέσεις στην Μπούκα, η οποία βρίσκεται έξω από το Κίεβο. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία και έχει χαρακτηρίσει τους θανάτους στην Μπούκα «τερατώδη πλαστογραφία» που σκηνοθετήθηκε από τη Δύση για την δυσφημήσει.

Ο Ποντόλιακ πρόσθεσε ότι τυχόν προσωρινή ανακωχή στην Ουκρανία δεν θα πρόκειται παρά για έναν πόλεμο που αναβάλλεται για το μέλλον. Επομένως αυτό δεν αρκεί στην Ουκρανία, είπε ο κ. Ποντόλιακ, βασικός διαπραγματευτής εκ μέρους του Κιέβου.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη αλλά με ιδιωτικά οχήματα

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει σήμερα έως και 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων, αλλά οι κάτοικοι της Μαριούπολης που θέλουν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά οχήματα.

Οι 10 σχεδιαζόμενοι ασφαλείς διάδρομοι, που ανακοινώθηκαν από την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, βρίσκονται όλοι στη νότια και την ανατολική Ουκρανία. Η Βερεστσούκ δήλωσε επίσης ότι 4.676 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες, Πέμπτη, από πόλεις της χώρας.

Πολλές προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για την ασφαλή διέλευση λεωφορείων που θα μεταφέρουν προμήθειες στην Μαριούπολη και θα απομακρύνουν από αυτήν αμάχους έχουν αποτύχει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη.

5.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη Μαριούπολη

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα Βαντίμ Μποϊτσένκο, οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί ανέρχονταν σε περίπου 5.000 πριν από μια εβδομάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτήν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με λίγες προμήθειες.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά δεν έχει καταφέρει να σπάσει την ουκρανική άμυνα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο περισσότερο έδαφος μπορεί στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που είναι γνωστό ως Ντονμπάς και βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share