Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Τα τρία κόμματα που είναι θετικά προς την κίνηση του Ουκρανού προέδρου και τα δύο «όχι»

Ποια η στάση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και του Μέρα25

31 Μαρτίου 2022 17:12
Πόλεμος στην Ουκρανία - Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Τα τρία κόμματα που είναι θετικά προς την κίνηση του Ουκρανού προέδρου και τα δύο «όχι»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τρία καθαρά «ναι» στην πρόσκληση της ελληνικής Βουλής στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι να μιλήσει ενώπιων της Εθνικής Αντιπροσωπείας για την ρωσική εισβολή, δύο «όχι» αλλά και μια συμβολική παρουσία από το Μέρα25 ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των προέδρων.

Την ίδια ώρα, σας θυμίζουμε πως συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στο Ιρπίν - Τουλάχιστον 300 νεκροί από βομβαρδισμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός της ΝΔ, θετικοί στην πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου για την ομιλία της επόμενης Πέμπτης (7 Απριλίου) εμφανίστηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ. Η Όλγα Γεροβασίλη συμφώνησε με την πρόκληση καταδίκασε την εισβολή και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον Ουκρανικό λαό ως δείγμα αλληλεγγύης. Ωστόσο ζήτησε «να μείνει η χώρα μας ενεργό μέλος της διεθνούς διπλωματίας προκειμένου να σταματήσουμε την επίθεση στην Ουκρανία και τα πλήγματα στον ουκρανικό λαό».

ζελενσκι-ουκρανια

Ωστόσο πέραν του ΚΚΕ, αρνητική στην συμμετοχή τους στην διαδικασία ήταν και η ΕΛΛΥΣΗ η οποία επικαλέστηκε- ως αφορμή- άρθρο του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο την πρόσκληση θα έπρεπε να είχε απευθύνει ο κ. Τασούλας και όχι ο κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος φέρεται να απάντησε πως οι συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικές προκειμένου να απευθυνθεί ο ίδιος στην Ουκρανική πλευρά και ότι ήταν ευτυχές γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο. «Πρόκειται για έναν αχρείαστο σχολαστικισμό», είπε λίγη ώρα αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του πάντως το κόμμα του κ. Βελόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη διαδικασία και επισημαίνει: «η ΕΛΛΥΣΗ εκφράζει την αντίθεσή της στο διάγγελμα του κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι και δεν θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διάγγελμα του προέδρου της Ουκρανίας».

Αντίθετο στην τοποθέτηση Ζελένσκι εμφανίστηκε το ΚΚΕ ( το οποίο απέστειλε και επιστολή στον πρόεδρο), ενώ το Μέρα25 επειδή επιθυμούσε να θέσει ερωτήσεις θα εκπροσωπηθεί μόνο από ένα βουλευτή που δεν θα είναι ο Γ. Βαρουφάκης.

Με κλειστά θεωρεία η ομιλία - Η διαδικασία

ζελενσκι-ουκρανια

Επί της διαδικασίας πάντως, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει το μεσημέρι (12:00) της επόμενης Πέμπτης, 7ης Απριλίου, με τον πρόεδρο κ. Τασούλα να προσφωνεί τον Ουκρανό πρόεδρο και τον τελευταίο να τοποθετείται για 10-15 λεπτά της ώρας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τα θεωρεία δεν θα ανοίξουν ούτε θα δοθούν προσκλήσεις, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βουλή τον μήνα Μάρτιο ήταν ιδιαίτερα αυξημένα (150). Στο πλαίσιο αυτό παρόντες, ο συνολικός αριθμός των βουλευτών που θα μπορούν να παραβρεθούν περισσότεροι από 200 βουλευτές.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share