Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυσπιστία της Δύσης για την αλλαγή τακτικής της Ρωσίας! Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Κίεβο & άλλες πόλεις - Εικόνες φρίκης με «βουνό» από πτώματα! (Σκληρές εικόνες)

Στα «σκαριά» συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι

30 Μαρτίου 2022 10:20
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυσπιστία της Δύσης για την αλλαγή τακτικής της Ρωσίας! Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Κίεβο & άλλες πόλεις - Εικόνες φρίκης με «βουνό» από πτώματα! (Σκληρές εικόνες)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπορεί οι ειρηνευτικές συνομιλίες να σημείωσαν μια πρώτη πρόοδο και η ρωσική πλευρά να ανακοίνωσε την μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, ωστόσο οι σειρήνες στην Ουκρανία ήχησαν για ακόμα μια μέρα.

Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, η Ουκρανία συμφώνησε στην ουδετερότητα έναντι εγγυήσεων ασφαλείας, η δε Ρωσία δέχτηκε να μειώσει τις επιχειρήσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ. Γεγονός παραμένει ότι δεν επετεύχθη κατάπαυση πυρός. Παρόλα αυτά, πρόκειται για την πρώτη σοβαρή καταγραφή προθέσεων Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών.

Πέρα από τις προθέσεις, όμως, αξία έχουν οι πράξεις:

Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο, οι οποίοι σταμάτησαν στις 6:59 το πρωί που ακούστηκε από τα μεγάφωνα της πρωτεύουσας ο εθνικός ύμνος.

Σφοδροί βομβαρδισμοί

Σήμερα Πέμπτη που συμπληρώνεται η 35η ημέρα από την έναρξη του πολέμου σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο Λουσιτσάνσκ.

Συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας σήμερα το πρωί, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram.

«Αρκετές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές» από τον βομβαρδισμό και υπάρχουν «πληροφορίες για θύματα», οι οποίες όμως βρίσκονται στο στάδιο «της επιβεβαίωσης», τόνισε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

«Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», πρόσθεσε.

Την Τρίτη στην πόλη Νικολάεφ χτυπήθηκε κυβερνητικό κτήριο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Τον βομβαρδισμό γραφείου της Συμβουλευτικής αποστολής της Ε.Ε. στη Μαριούπολη κατήγγειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μαριούπολη: Εικόνες φρίκης με «βουνό» από πτώματα!

Δεν είναι το τέλος η φρίκη στην Μαριούπολη. Όσο περνούν οι ώρες και σταματούν οι μάχες, έρχεται στην επιφάνεια η τραγωδία η οποία δεν ήταν ορατή μέχρι σήμερα.

Το βίντεο που ακολουθεί έχει δοθεί στην δημοσιότητα από ρωσικές πηγές και μάλιστα έχει μεταγλωττιστεί στα αγγλικά για ευνόητους λόγους.

Πρόκειται για στοιβαγμένα πτώματα στρατιωτών που σύμφωνα με τον εκφωνητή ανήκουν στις δυνάμεις του τάγματος Αζόφ που όπως φαίνεται έχουν κυριολεκτικά εξολοθρευτεί εντός της πόλης, ενώ όσοι επιχείρησαν να φύγουν φορώντας πολιτικά ρούχα, έχουν εντοπιστεί και έχουν συλληφθεί.

Το βίντεο είναι σκληρό, μπορεί να υπάρχει μία σχετική προστασία για τον θεατή, δεν σημαίνει όμως ότι μπορούν όλοι να το δουν. Δείτε το λοιπόν με δική σας ευθύνη.

Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να ανασυνταχθεί ο Πούτιν;

Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι η ρωσική υπόσχεση για μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων αποτελεί πιθανότατα διαδικασία εναλλαγής μονάδων και αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να αποσύρονται από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ισχυρίζεται ωστόσο ότι οι κινήσεις αυτές είναι απλώς «μια εναλλαγή μεμονωμένων μονάδων» με στόχο να «παραπλανηθεί η στρατιωτική ηγεσία» της Ουκρανίας.

Σε έκθεσή του δημοσιοποιήθηκε κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Τρίτης και δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Άμυνας αναφέρει:

«Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο εχθρός ανασυντάσσει μονάδες για να επικεντρώσει τις κύριες προσπάθειές του στα ανατολικά. Ταυτόχρονα, η λεγόμενη «απόσυρση στρατευμάτων» είναι πιθανώς μια εναλλαγή μονάδων που στοχεύει να παραπλανήσει τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να δημιουργήσει μια εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με την πρόθεση των κατακτητών να σχεδιάσουν και να περικυκλώσουν το Κίεβο».

«Δεν είμαστε αφελείς»

«Δεν είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε όσα λέει η Ρωσία», αντιτείνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις υποσχέσεις μείωσης της στρατιωτικής δράσεις από τη Μόσχα.

Στο νέο του μήνυμα, ο Ζελένσκι τόνισε ότι βλέπει θετικά σημάδια από τις συνομιλίες, αλλά η Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει τις αμυντικές της προσπάθειες καθώς δεν έχει λόγο να εμπιστεύεται κάποιους αντιπροσώπους μιας δύναμης που συνεχίζει να πολεμά για την καταστροφή της χώρας.

Δυσπιστία

Επιφυλακτική είναι και η Δύση.«Για να δούμε…», ήταν το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αναφορικά με τις ρωσικές υποσχέσεις, ενώ το Λονδίνο δηλώνει ότι μετρούν τα έργα και όχι τα λόγια.

«Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δείξει σοβαρότητα κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να κερδίσει πολύτιμες… ανάσες», σχολίασε ζει δυτικός αξιωματούχος.

Παρότι ήταν Αμερικανοί αξιωματούχοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι η Ρωσία αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τα περίχωρα του Κιέβου, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν φαίνεται να συμφωνούν. «Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους», υποστηρίζουν.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες το βράδυ να συνεχίσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι «να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία». Ειδικά, το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δει «την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία».

Όπως επισημαίνει το BBC, η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει ότι τώρα θα επικεντρώσει τις επιχειρήσεις της στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Στα «σκαριά» συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι

Μία νέα χαραμάδα ελπίδας, ίσως η μεγαλύτερη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, άνοιξε χθες στην Τουρκία στη διάρκεια του τελευταίου γύρου των συνομιλίων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δύο αντιπροσωπείες φαίνεται που έχουν αρχίσει να καταθέτουν στο τραπέζι πιο ρεαλιστικές προτάσεις με απώτερο στόχο, τουλάχιστον από την πλευρά της Ουκρανίας, να είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η σταδιακή επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Στις διαπραγματεύσεις που διήρκησαν σχεδόν τέσσερις ώρες, συζητήθηκε για πρώτη φορά επί της ουσίας το καθεστώς ουδετερότητας που ζητά η Μόσχα από το Κίεβο, ενώ λίγο μετά το τέλος των συνομιλίων άρχισαν έρχονται στο προσκήνιο και οι πρώτες ελπίδες για μία πιθανή συνάντηση Πούτιν Ζελένσκι, η οποία προφανώς θα επισφράγιζε μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι θέσεις των δύο πλευρών

Σύμφωνα με πληροφορίες η ουκρανική πλευρά φέρεται να ανέφερε ότι θα υιοθετήσει ουδέτερο καθεστώς – ένα από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας – με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές τόνισαν μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο. Πρέπει να επικρατήσει πρώτα η ειρήνη. Οι συνθήκες παραβιάστηκαν.

Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη αλλιώς πως να μιλήσουμε. Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε. Ο γενικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα. Αυτό είπαμε και στη ρωσική πλευρά και δεν υποχωρούμε. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για δύο εβδομάδες, ταυτόχρονα μιλάμε και με τις εγγυήτριες χώρες».

Οι εγγυήτριες χώρες, κατά τους Ουκρανούς, θα είναι οκτώ, ανάμεσά τους και η Τουρκία. Το ζήτημα της Κριμαίας θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Η Ρωσία από την πλευρά της, δεσμεύτηκε να μειώσει τις στρατιωτικές δράσεις της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.

Κατά τη ρωσική πλευρά, η συνάντηση των δύο πλευρών ήταν εποικοδομητική και σημείωσαν ότι η Μόσχα έκανε δύο βήματα προσέγγισης προς το Κίεβο. Οι προτάσεις της Ουκρανίας, όπως τονίστηκε αρμοδίως, θα μεταφερθούν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Russia Today, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας τόνισε ότι η Ρωσία δεν είναι αντίθετη με την προσχώρηση της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ναι υπό όρους για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Αν και από την πλευρά των Ουκρανών υπάρχει δυσπιστία σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των Ρώσων στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, ελπίδες προκαλεί η δήλωση ότι η Ρωσία βλέπει θετικά τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν όπως λένε θα προηγηθεί υπογραφή διμερούς συνθήκης από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αυτό δήλωσε χθες, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share