Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των συνομιλιών Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη - «Δε θα μπούμε στο ΝΑΤΟ» (video)

Η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε πως θα δεχτεί συμβιβασμό σε κάποια σημεία

29 Μαρτίου 2022 15:21
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των συνομιλιών Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη - «Δε θα μπούμε στο ΝΑΤΟ» (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την είδηση επιβεβαιώνει και η ουκρανική πρεσβεία στην Τουρκία, αλλά και το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti που επικαλείται τουρκικά ΜΜΕ.

Οι συνομιλίες κράτησαν σήμερα περί τις 3-4 ώρες με διαλείμματα και σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, θα συνεχιστούν και αύριο. Ωστόσο, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαϊλο Ποντόλιακ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, να σας θυμίσουμε πως νωρίτερα είχε βομβαρδισμούς στο Μικολάγιεφ: Καταστράφηκε κτίριο της περιφέρειας - Αγνοούνται 11 άτομα

Ο ίδιος τόνισε ότι το Κίεβο ζητά να περιλαμβάνεται και η Τουρκία μεταξύ των οκτώ εγγυήτριων χωρών που ζητά η Ουκρανία, ενώ επεσήμανε ότι το καθεστώς της Κριμαίας θα αποτελέσει χωριστό τμήμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Σύμφωνα με το Anadolu η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Κίεβο.

Ρωσική αντιπροσωπεία: Συμβιβασμός σε κάποια σημεία

Η ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας αναφέρει σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ότι «επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών σε κάποια σημεία και ορισμένες πολιτικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνέχεια και θα είναι πιο δυνατή η ειρήνευση το συντομότερο δυνατό».

Ουκρανική αντιπροσωπεία: «Δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ»

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί σημείωσαν ότι «δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα θέλαμε ως εγγυήτριες δυνάμεις. Αν δεχθούμε επίθεση, αν θα εξαπολυθεί στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μας θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να συγκαλέσουμε έκτακτη σύνοδο. Αν δεν επιλυθεί κάτι σε αυτή τη σύνοδο οι χώρες θα μας παράσχουν στρατιώτες και όπλα. Αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα για μας. Προσθέτουμε τη ρήτρα αναφορικά με το καθεστώς της Ουκρανίας: δεν θα υπάρξουν ξένοι στρατιώτες σε ξένες βάσεις στην Ουκρανία.

Δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ, ουδείς θα μπορεί να μας εμποδίσει να ενταχθούμε στην ΕΕ,. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας. Αν υπάρξουν 3εγγυήσεις ασφαλείας, θα υιοθετήσουμε το ουδέτερο καθεστώς. Όσον αφορά στην Κριμαία και παρόμοιες περιοχές το καθεστώς τους θα αξιολογηθεί χωριστά. Δεν πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα υπό πίεση. Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα συγκαλέσουμε πολυμερή διάσκεψη. Τότε θα καλέσουμε τις εγγυήτριες χώρες. Θέλουμε να μετάσχουν στη διάσκεψη σε 2 – 3 εβδομάδες».

Νωρίτερα ο Ποντόλιακ είχε πει ότι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στην κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Εγγυήσεις ασφαλείας άνευ όρων για την Ουκρανία, κατάπαυση του πυρός, αποτελεσματικές αποφάσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές φάλαγγες, επιτήρηση από τις δύο πλευρές των κανόνων του πολέμου. Δύσκολες διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη χώρα μας στην Κωνσταντινούπολη τώρα...».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share