Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

32η μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητο σφυροκόπημα στις πόλεις «κλειδιά» - Νέο μήνυμα Ζελένσκι προς Δύση (Video)

«Στείλτε όπλα, μην φοβάστε την Μόσχα»

27 Μαρτίου 2022 08:24
32η μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητο σφυροκόπημα στις πόλεις «κλειδιά» - Νέο μήνυμα Ζελένσκι προς Δύση (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για 32η μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να χτυπούν στη Λβιβ και να έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς. Ο Ζελένσκι στέλνει νέο μήνυμα στην δύση, να στείλει όπλα και να μην «φοβάται» τη Ρωσία.

Ανελέητο σφυροκόπημα στις πόλεις «κλειδιά»

Μετά από έναν μήνα πολέμου, οι καταστροφές είναι τεράστιες τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι μεγάλες και στρατηγικές πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο και η Λβιβ, συνεχίζουν να δέχονται ανελέητους βομβαρδισμούς.

Στη Λβιβ χθες έγιναν δύο πυραυλικές επιθέσεις οι οποίες χτύπησαν αποθήκη καυσίμων και στρατόπεδο επιδιόρθωσης αρμάτων. Από την έκρηξη στην αποθήκη καυσίμων πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας συνελήφθη αφού βρέθηκε να τραβάει φωτογραφίες από το σημείο και αργότερα διαπιστώθηκε ότι τις έστειλε σε δύο ρωσικούς αριθμούς.

Ο μεγαλύτερος φόβος των Ουκρανών είναι οι σαμποτέρ οι οποίοι αποκαλύπτουν στρατηγικές στρατιωτικές θέσεις, εξού και ο έλεγχος των social media είναι αυστηρός.

Επίθεση έγινε χθες και στο Λουτσκ βόρεια του Κιέβου, με τις ουκρανικές Αρχές να φοβούνται ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στα βόρεια, την ώρα που οι Ουκρανοί έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ανάκτησης του Χάρκοβο και της Μαριούπολης.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι προς Δύση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανώς εκνευρισμένος, απαίτησε χθες Σάββατο από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους και ρώτησε εάν φοβούνται τη Μόσχα.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό. Ωστόσο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.

«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα.

Οι μάχες στη Μαριούπολη

Οι μάχες συνεχίζονται στη Μαριούπολη, με την αντίσταση να δυσκολεύει τα σχέδια της Ρωσίας. Περίπου 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι χρειάζεται επειγόντως να φύγουν.

Η επόμενη Μαριούπολη, όσον αφορά στην ανθρωπιστική κρίση και την καταστροφή, φαίνεται πως είναι το Τσερνίχιβ. Η πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στο σύνορο με τη Λευκορωσία, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη, δήλωσαν χθες τοπικές αρχές και προειδοποίησαν ότι έχει καταστεί αδύνατο να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να φθάσει στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια καθώς μια γέφυρα, η οποία συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας προς τον νότο έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε σήμερα ότι 44 βαριά τραυματισμένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές για θεραπεία καθώς η πόλη έχει αποκοπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι άμαχοι

Συνολικά 5.208 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ουκρανικές πόλεις μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα, έγινε γνωστό από έναν Ουκρανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, λιγότεροι από τους 7.331 που κατάφεραν να ξεφύγουν χθες.

Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου, ανέφερε σε μια διαδικτυακή ανάρτηση ότι 4.331 άνθρωποι έφυγαν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share