Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι «σφυροκοπούν» το Λβιβ μια... ανάσα μακριά από τον Μπάιντεν! (video)

Ενώ λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, στην Πολωνία, βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ

26 Μαρτίου 2022 19:46
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι «σφυροκοπούν» το Λβιβ μια... ανάσα μακριά από τον Μπάιντεν! (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται μάρτυρα, σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ολομέτωπη επίθεση Μπάιντεν κατά Ρωσίας: «Ο Πούτιν είναι χασάπης – Δεν είμαι σίγουρος ότι η Μόσχα...»

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για πυραυλικό χτύπημα που έγινε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις λίγο έξω από την πόλη. Στο Λβιβ έχουν καταφύγει χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ εκεί έχουν μεταφερθεί πολλές πρεσβείες. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σε ανάρτηση του στο Facebook ανέφερε ότι τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στην πόλη.

«Τρεις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο Λβιβ. Όλοι πρέπει να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να παραμείνουν εντός των οικιών τους», είπε ο Ιγκόρ Ζινκεβιτς. Υπενθυμίζεται ότι λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, στην Πολωνία, βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Στροφή» των Ρώσων στην περιοχή του Ντονμπάς

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επικεντρώσει την επίθεσή του στο Ντονομπάς, στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει το ταξίδι του στην Ευρώπη συναντώντας σήμερα Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία.

Γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο μεγάλες πόλεις του Ντονμπάς, το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διαβεβαιώνει ότι “επέφερε σημαντικές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς” στο τελευταίο δελτίο του που δημοσιοποίησε σήμερα την αυγή. Κάνει λόγο για κατάρριψη τριών αεροσκαφών, καταστροφή οκτώ αρμάτων μάχης και περίπου 170 νεκρούς στρατιώτες από ρωσικής πλευράς.

Δηλώσεις που πρέπει να ακούγονται με επιφυλάξεις, καθώς το κάθε στρατόπεδο επιδίδεται σε μια εντατική μάχη πληροφόρησης σε ένα πλαίσιο όπου υπάρχει μεγάλη δυσκολία να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή ό,τι συμβαίνει στο πεδίο, λίγο παραπάνω από ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η ρωσική διοίκηση προκάλεσε έκπληξη ανακοινώνοντας χθες, Παρασκευή, ότι “επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών στον κύριο σκοπό: την απελευθέρωση του Ντονμπάς” σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη βούληση της Μόσχας μέχρι τώρα να “αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία” στο σύνολό της και όχι μόνο σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές “δημοκρατίες”.

Ο στρατηγός Κρίλο Μπουντάνοφ, ο 36χρονος επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωνε χθες στον αμερικανικό Τύπο πως ο ρωσικός στρατός δεν είναι “παρά ένας μύθος”, “μια συγκέντρωση μεσαιωνικής εξουσίας, παλαιών μεθόδων μάχης”.

πολεμοσ-ουκρανια

Μεγάλη ασάφεια επικρατεί για παράδειγμα για την τύχη Ρώσων στρατηγών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, επτά, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός Γιάκοφ Ρεζάντσεφ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας άλλος στρατηγός, ο Βλάντισλαβ Γερτσόφ, αποπέμφθηκε από το Κρεμλίνο λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα ρωσικά στρατεύματα. Όμως ακόμη και στο σημείο αυτό, ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “κάθαρση” που συνδέεται με τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία — μόνο ένας θάνατος Ρώσου στρατηγού έχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα.

Εκτός από το Ντονμπάς οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρή παρουσία στη χώρα.

Έτσι, γύρω από το Κίεβο, οι μάχες συνεχίζονται προκειμένου να “απωθηθεί η επίθεση του εχθρού”, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, που διευκρίνισε πως η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετακινηθεί. Οι δυνάμεις του Κιέβου διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στη Χερσώνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, τη μοναδική μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει πλήρως οι δυνάμεις της Μόσχας.

Στη Μαριούπολη, ένα στρατηγικό ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον δήμο αυτής της πόλης που τελεί υπό πολιορκία. Περίπου 100.000 κάτοικοί της παραμένουν αποκλεισμένοι και στερούνται τα πάντα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share