Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ελιγμός της Μόσχα και η ερμηνεία του - Τι κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την εισβολή σε «β' φάση» (Video)

Αγωνία για τη Μαριούπολη που ανήκει στην περιοχή «στόχο» της Μόσχας - Διαπραγματεύσεις ζήτησε ο Ζελένσκι με νέο μήνυμά του τη νύχτα

26 Μαρτίου 2022 09:25
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ελιγμός της Μόσχα και η ερμηνεία του - Τι κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την εισβολή σε «β' φάση» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιφνιδίασε, τους περισσότερους η κίνηση της Μόσχας το Σάββατο, να ανακοινώσει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - όπως λέει την εισβολή στην Ουκρανίαπερνά σε δεύτερη φάση και επικεντρώνεται στα ανατολική της χώρας αυτής, εκεί όπου επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντονμπάς. Ενώ, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν χθες ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη βόρεια πόλη Τσερνίχιφ και βομβαρδίζουν περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν παγιδευτεί χωρίς να διαθέτουν ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Για τους πιο ψύχραιμους είναι προφανές ότι η σθεναρή ουκρανική αντίσταση και η καταφανής αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν το Κίεβο ή να ελέγξουν τη ροή αμυντικής βοήθειας από τα δυτικά, καθώς και η συντήρηση πολλών μετώπων, που απαιτούν δυνάμεις και προκαλούν σημαντικές απώλειες, αναγκάζουν το Κρεμλίνο να επανεξετάσει το αρχικό του σχέδιο.

Αλλά ταυτόχρονα, όλοι προσπαθούν τώρα να αναλύσουν και να κατανοήσουν τι σημαίνει αυτή η φανερή αναδίπλωση του Κρεμλίνου. Εάν πρόκειται για πραγματική υποχώρηση και άνοιγμα ενός δρόμου προς τον σύντομο τερματισμό του πολέμου, ή για επανασχεδιασμό της στρατιωτικής εισβολής και διατήρηση των πολεμικών επιχειρήσεων σε κάποια κρίσιμα μέτωπα, μόνο στο Ντονμπάς ή και αλλού.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι εξ αρχής στόχος τους ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς» και ότι οι επιθέσεις σε άλλα μέτωπα, όπως στο Κίεβο κυρίως, ήταν για να απασχολήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (καταστρέφοντας τη γενική αμυντική της ικανότητα).

Ως αποτέλεσμα αυτού ελέγχουν, όπως ανακοίνωσαν το 93% του Λουγκάνσκ και το 54% του Ντονέτσκ – είναι οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

Ωστόσο η ανακοίνωση έχει πολλά κενά, κάποια από τα οποία είναι σημαντικά. Όπως το εάν θα επιμείνουν στον έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας ή στη χερσαία σύνδεση της Κριμαίας με το Ντονμπάς, καθώς και τι επιδιώξεις έχουν για τη Χερσώνα, την οποία φαινόταν να ελέγχουν με έναν εύθραυστο τρόπο και είχαν προτείνει σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης να αποφασίσουν οι κάτοικοί της με δημοψήφισμα για την τύχη της.

Μάλιστα υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη Χερσώνα τα τελευταία 24ωρα, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, ενώ η Μόσχα επιμένει πως διατηρεί τις θέσεις, που κατέκτησε από τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Σημειωτέον ότι η Χερσώνα αποτελεί κομβικό σημείο στις ρωσικές επιδιώξεις, αφού λειτουργεί ως προπύργιο, που εξασφαλίζει τον έλεγχο του Μικολάιβ, ενώ συντηρεί και την απειλή για την Οδησσό.

Δυστυχώς, όπως και να έχει, το δράμα της Μαριούπολης θα συνεχιστεί, αφού πρόκειται για κρίσιμης σημασίας πόλη στο στρατιωτικό πεδίο: αφενός ανήκει στο Ντονμπάς, αφετέρου καθορίζει εν πολλοίς το ποιος έχει τον έλεγχο της Αζοφικής. Το μόνο ευχάριστο της χθεσινής μέρας ήταν η συμφωνία για κοινή προσπάθεια Γαλλίας, Ελλάδας, Τουρκίας για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Απομένει να φανεί επίσης πώς θα συνεχιστούν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι η Μόσχα θέλει να ελέγξει όλο το Ντονέτσκ – στο οποίο ανήκει και η Μαριούπολη – αφού μέχρι τώρα έχει καταλάβει, όπως η ίδια διατείνεται, το 54% της περιοχής αυτής.

Επίσης τι θα γίνει με το Χάρκοβο, στο οποίο επικεντρώθηκε πολύ η ρωσική εισβολή από την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων. Η πόλη αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στο Λουχάνσκ και πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία απέτυχαν να την καταλάβουν.

Θα σταματήσει τώρα ο ρωσικός στρατός την πολιορκία της, αφού ο διακηρυγμένος στόχος του είναι το Ντονμπάς, ή θα συντηρεί το μέτωπο υπό το φόβο μήπως το Χάρκοβο γίνει ορμητήριο των ουκρανικών δυνάμεων αντίστασης για την ανακατάληψη του Λουχάνσκ;

Όπως έγραψε πάντως η βρετανική Daily Mail, επικαλούμενη και ουκρανικές πηγές, ο Πούτιν θα επιδιώξει να έχουν τελειώσει όλα μέχρι την 9η Μαΐου, που είναι η επέτειος της νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επί των ναζιστικών δυνάμεων του Χίτλερ. Σημειωτέον ότι η «Ημέρα της Νίκης» είναι αργία που γιορτάζεται στη Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου.

Διαπραγματεύσεις ζητά ο Ζελένσκι

Σε νέο μήνυμά του τη νύχτα της Παρασκευής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τόνισε ότι η σθεναρή αντίσταση των συμπατριωτών του είναι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση.

Ωστόσο η διαδικασία για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης εξακολουθεί να μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, διαψεύδοντας εμμέσως πλην σαφώς κάποιες αισιόδοξες (και υπερφίαλες μάλλον) δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι πολύ δύσκολες».

Ο Κουλέμπα απέρριψε κάθε συναίνεση με τη Μόσχα σε αυτή τη φάση, ειδικά σε τέσσερα σημαντικά σημεία των συζητήσεων, οι οποίες πάντως φαίνεται να διεξάγονται με κάποιο τρόπο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share