Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η G7 «καταδικάζει έντονα» την εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

«Αυτές οι απερίσκεπτες ενέργειες απειλούν την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια»

25 Μαρτίου 2022 19:42
Η G7 «καταδικάζει έντονα» την εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η G7 καταδίκασε «έντονα» σήμερα «τη συνέχιση δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων (...) συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)», χαρακτηρίζοντας τη δοκιμή «κατάφωρη παραβίαση» των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Πιονγκγιάνγκ στον ΟΗΕ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν τη ναύλωση μιας ειδικής πτήσης από τη ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να ταξιδέψουν Ρώσοι διπλωμάτες του ΟΗΕ, οι οποίοι απελάθηκαν για παραβίαση των προνομίων παραμονής τους, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

«Αυτές οι απερίσκεπτες ενέργειες απειλούν την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, συνιστούν έναν επικίνδυνο και απρόβλεπτο κίνδυνο για τη διεθνή πολιτική αεροπορία και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα στην περιοχή και απαιτούν μια ενιαία απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7 καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ανακοίνωση.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε και επέβλεψε προσωπικά την εκτόξευση του πιο ισχυρού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) της χώρας, διασφαλίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη για μια «μακρόσυρτη αντιπαράθεση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η G7 «καταδικάζει έντονα» την εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το βράδυ για το θέμαστις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Ο πύραυλος Hwasong-17, ο οποίος είναι ικανός να πλήξει οποιοδήποτε μέρος της αμερικανικής επικράτειας, έπεσε στην αποκλειστική οικονομική θαλάσσια ζώνη της Ιαπωνίας.

Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση καλούν τη Βόρεια Κορέα «να αποδεχθεί επανειλημμένες προσφορές διαλόγου από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας» και «να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για όπλα μαζικής καταστροφής και βαλλιστικούς πυραύλους σε πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο».

Η ανακοίνωση καλεί επίσης «όλα τα κράτη να εφαρμόσουν πλήρως και αποτελεσματικά όλα τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με τη (Βόρεια Κορέα) που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής από τη Βόρεια Κορέα ως επείγουσα προτεραιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share