Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Έσβησε» ξαφνικά η Μαντλίν Ολμπράιτ

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

23 Μαρτίου 2022 20:56
«Έσβησε» ξαφνικά η Μαντλίν Ολμπράιτ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Δείτε επίσης: Πέθανε ο δημοσιογράφος Πέτρος Λινάρδος

Θρήνος στον χώρο της δημοσιογραφίας - Πέθανε η Ζέζα Ζήκου

Πέθανε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά από αιφνίδιο πρόβλημα υγείας η δημοσιογράφος Ζέζα Ζήκου. Η εκλιπούσα ήταν η πρώτη δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ που είχε ασχοληθεί με θέματα διεθνούς οικονομίας και διεθνών αγορών και επί πολλά χρόνια η στήλη της στην Καθημερινή ήταν κέντρο αναφοράς για την επιχειρηματική και οικονομική κοινότητα.

Η Ζέζα Ζήκου είχε εντρυφήσει σε βάθος στον συγκεκριμένο τομέα, επικοινωνούσε τακτικά με στελέχη μεγάλων ξένων τραπεζών και μετέφερε εικόνα και στοιχεία από τις διεθνείς αγορές. Είχε ξεκινήσει την καριέρα της στην Εξπρές όπου ασχολήθηκε και με το ναυτιλιακό ρεπορτάζ και εν συνεχεία σχεδόν για μια εικοσαετία εργάστηκε στην Καθημερινή όπου είχε μόνιμη στήλη στο οικονομικό ένθετο. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στα Παραπολιτικά και στην Εστία.

ζηκου-θανατοσ

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Νικολάου

Πέθανε στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, όπου νοσηλευόταν μετά από αιφνίδιο πρόβλημα υγείας ο δημοσιογράφος, Νίκος Νικολάου. Ο εκλιπών, στα 47 χρόνια της καριέρας του, εργάστηκε σε μεγάλες εφημερίδες και ταύτισε το όνομά του με την οικονομική δημοσιογραφία.

Ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος ο οποίος καθιέρωσε το πολιτικοοικονομικό ρεπορτάζ. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε διευθυντής της «Καθημερινής», της οποίας ήταν στέλεχος από την εποχή της Ελένης Βλάχου, ενώ είχε κεντρικό ρόλο στη διάσωση της εφημερίδας την περίοδο Κοσκωτά, με την μεταβίβασή της στον Αριστείδη Αλαφούζο, με τον οποίο συνδέθηκαν με μακρά φιλία. Ανέλαβε τη διεύθυνση της Καθημερινής το 1989 και προχώρησε σε καινοτομίες και στον εκσυγχρονισμό της εικόνας του φύλλου.

Εκτός των άλλων, ήταν ο δημοσιογράφος ο οποίος ανέδειξε τον Θέμο Αναστασιάδη, τον οποίο πήρε από οικονομικό συντάκτη, τον έκανε πολιτικό και έπειτα του ανέθεσε να γράφει στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας τη στήλη «Όσα παίρνει ο άνεμος» όπου και υπέγραφε με το ψευδώνυμο Όφις. Η στήλη δημιούργησε ξεχωριστή δημοσιογραφική σχολή.

νικολαου-θανατοσ

Επί της διευθύνσεως Νικολάου, η «Καθημερινή» ξεκίνησε το οικονομικό της ένθετο, το οποίο κυριάρχησε στην αγορά και οδήγησε και τον υπόλοιπο Τύπο να καθιερώσει ανάλογες εκδόσεις. Επιπλέον, υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος του «Βήματος», του οποίου διεύθυνε την οικονομική έκδοση. Είχε εργαστεί, επίσης, ως οικονομικός συντάκτης στη «Ναυτεμπορική», το «Εξπρές», την «Αυγή» και πολλές άλλες εφημερίδες. Επίσης, διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Ταχυδρόμου μετά τον Γιάννη Μαρίνο.

Είχε γεννηθεί το 1931 στη Χαλκίδα, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Ήταν εξόριστος από το ’51 μέχρι το ’55 στον Άη Στράτη και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα την 1.09.1955 στην «Αυγή» και εργάστηκε παράλληλα στη «Ναυτεμπορική» και την «Εξπρές».

Εργάστηκε στην «Καθημερινή» μεταξύ 1974-1990, αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθυντή της το 1989. Μεταξύ 1990-2004 εργάστηκε στο «Βήμα», όπου διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής, για να επιστρέψει το 2005 στην «Καθημερινή». Ήταν άνθρωπος που αγαπούσε πολύ τα ταξίδια και είχε γυρίσει όλον τον κόσμο. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει μία κόρη.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share