Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση: «Ο Πούτιν κάνει εγκλήματα πολέμου, βοηθήστε μας» (video)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνθηκε στους βουλευτές και τους γερουσιαστές της Γαλλίας

23 Μαρτίου 2022 18:56
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση: «Ο Πούτιν κάνει εγκλήματα πολέμου, βοηθήστε μας» (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου. «Ξέρετε ποιος είναι ο ένοχος» είπε, καλώντας ταυτόχρονα τη Γαλλία να θυμηθεί τις βαρβαρότητες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι - «100.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στη Μαριούπολη, χωρίς τροφή» (Video)

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι περιμένει από τη Γαλλία να βοηθήσει την Ουκρανία να βάλει τέλος σε αυτό τον "πόλεμο κατά της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης" και να ενταχθεί μακροπρόθεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Περιμένουμε από τη Γαλλία, από την ηγεσία σας, να μας βοηθήσετε να αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος που απευθυνόταν μέσω τηλεδιάσκεψης στους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως για την περίσταση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τις γαλλικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη ρωσική "πολεμική μηχανή" και να φύγουν από τη χώρα, επικαλούμενος την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, τον όμιλο λιανικής Auchan και την εταιρία Leroy Merlin που ειδικεύεται στη βελτίωση της κατοικίας.

"Οι γαλλικές εταιρίες πρέπει να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά. Οι Renault, Auchan, Leroy Merlin και άλλες πρέπει να σταματήσουν να είναι οι χορηγοί της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας", δήλωσε στην ομιλία του ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου.

Οι Γάλλοι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία έπειτα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας, ήταν η πρώτη φορά στην Ιστορία που ο πρόεδρος εμπόλεμης χώρας μιλάει στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία της Γαλλίας.

Ομιλία Ζελένσκι και στη Βουλή της Ιαπωνίας

Νωρίτερα σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους πολιτικούς και τον λαό της Ιαπωνίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επικαλέστηκε τις αναμνήσεις της Ιαπωνίας από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα και μια επίθεση με χημικά όπλα στο Τόκιο, καθώς κάλεσε τους νομοθέτες της χώρας να αυξήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, εν μέσω των επιθέσεων της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της 10λεπτης περίπου ομιλίας του, επέκρινε τη Ρωσία για τις επιθέσεις στο Τσερνόμπιλ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή χρήση πυρηνικών και χημικών όπλων εκ μέρους της ρωσικής πλευράς.

Όπως τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, οι Ιάπωνες ήταν οι πρώτοι στην Ασία που άσκησαν πραγματική πίεση στη Ρωσία για την αποκατάσταση της ειρήνης και υποστήριξαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ζήτησε δε συντονισμένη προσπάθεια από τις χώρες εταίρους της Ιαπωνίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, ώστε η Ρωσία να επιδιώξει την ειρήνη και να σταματήσει το τσουνάμι της βίαιης εισβολής της στην Ουκρανία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share