Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΟΗΕ - Τρομακτική προειδοποίηση για τα τρόφιμα: «Αν νομίζετε ότι έχουμε κόλαση στη Γη τώρα, απλά ετοιμαστείτε...»

«Πληρώστε περισσότερα τώρα, για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο...»

23 Μαρτίου 2022 18:37
ΟΗΕ - Τρομακτική προειδοποίηση για τα τρόφιμα: «Αν νομίζετε ότι έχουμε κόλαση στη Γη τώρα, απλά ετοιμαστείτε...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει κύμα σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, διαταράσσοντας την προσφορά και διογκώνοντας τις τιμές.

Αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη σε πολιτικό χάος και να δημιουργήσει σε μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα 13 τρόφιμα που δεν λήγουν ποτέ

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Mπίσλεϊ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει επειγόντως περισσότερη χρηματοδότηση, διαφορετικά θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων.

τροφιμα-οηε

«Μας λείπουν δισεκατομμύρια» τόνισε. «Η αποτυχία να δώσουμε φέτος μερικά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια σημαίνει ότι θα έλθει πείνα, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση». Η παρέμβαση του Μπίσλεϊ γίνεται σε μια στιγμή που οι κυβερνήσεις της ΕΕ καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο έχουν άμεσο αντίκτυπο στις χώρες που βασίζονται σε αυτές τις προμήθειες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι μισές από τις εισαγωγές σιταριού της Αφρικής προέρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, η οποία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων. Όσο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές της έχουν σταματήσει και η ικανότητά της να συνεχίσει να παράγει τρόφιμα φέτος κρέμεται από μια κλωστή.

Η κρίσιμη ώρα θα είναι το φθινόπωρο, είπε ο Μπίσλεϊ, όταν είναι πιθανό να γίνει αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της αναταραχής του πολέμου.

«Ετοιμαστείτε»

«Αν νομίζετε ότι έχουμε κόλαση στη Γη τώρα, απλά ετοιμαστείτε» προειδοποίησε. «Αν παραμελήσουμε τη Βόρεια Αφρική, η Βόρεια Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Εάν παραμελήσουμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή θα έρθει στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Οι οικονομικές συνθήκες σε αυτά τα μέρη του κόσμου είναι πλέον δυσμενέστερες από ό,τι ήταν πριν την Αραβική Άνοιξη, είπε. Και δεν είναι μόνο οι πληθυσμοί των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που θα υποστούν ισχυρό πλήγμα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θρέφει ήδη εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες του Σαχέλ, όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, όπου τα προβλήματα θα επιδεινωθούν εάν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμείνουν στα ύψη.

τροφιμα-οηε

«Προειδοποιώ τα ανεπτυγμένα έθνη εδώ και αρκετά χρόνια ότι το Σαχέλ θα καταρρεύσει αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Ο Μπίσλεϊ βρίσκεται σε επείγουσα αποστολή συγκέντρωσης κεφαλαίων στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνομιλίες με δύο Επιτρόπους της Ε.Ε. την Τρίτη. Εάν η επισιτιστική κρίση ξεφύγει από τον έλεγχο και ο κόσμος αντιμετωπίσει κρίσιμες ελλείψεις εφοδιασμού, η πλούσια Δύση δεν θα γλιτώσει από την πολιτική αναταραχή.

«Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στο Παρίσι, στο Σικάγο και στις Βρυξέλλες όταν δεν υπάρχει αρκετό φαγητό;» είπε, μιλώντας στον πολυτελή χώρο του Βασιλικού Μουσείου Καλών Τεχνών του Βελγίου, όπου η ΕΕ πραγματοποίησε μια μεγάλη ανθρωπιστική διάσκεψη αυτή την εβδομάδα. «Είναι εύκολο να είσαι αδιάφορος μέσα στον γυάλινο πύργο σου, όταν δεν είσαι αυτός που πεινάει».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share