Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιορκείται η Μαριούπολη - Ζητά διάλογο ο Ζελένσκι

Δραματικές οι εξελίξεις μετά από 24 μέρες πολέμου

19 Μαρτίου 2022 08:55
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιορκείται η Μαριούπολη - Ζητά διάλογο ο Ζελένσκι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίζεται και, τη στιγμή που η χώρα συνεχίζει να πολιορκείται, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από τη ρωσική πλευρά να γίνουν συνομιλίες για ειρήνη.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση, τη στιγμή που ο Πούτιν συνεχίζει... τις φιέστες.

«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε.

«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε», πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.

Ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.

«Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική», υποστήριξε, «πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%», επέμεινε.

Ηγέτες της Δύσης κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες τη Ρωσία και προσωπικά τον ρώσο πρόεδρο για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα απορρίπτει ως «απαράδεκτο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι.

Έχουν διασωθεί πάνω από 130 άνθρωποι ως τώρα, είπε πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Σε ασφυκτικό κλοιό η Μαριούπολη, οι διπλωματικές εξελίξεις και ο φόβος του ΝΑΤΟ

Στη Μαριούπολη όλα τα βλέμματα με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για 24η ημέρα και μάχες διεξάγονται ακόμα και στο κέντρο της πόλης την ώρα που το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη - στρατηγικής σημασίας λόγω του λιμανιού της.

«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντονιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

Στο διπλωματικό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικό θρίλερ. Κίεβο και Μόσχα δίνουν μία εντελώς διαφορετική εκδοχή για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με Ρώσο αξιωματούχο να υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν για «ουδετεροποίηση της Ουκρανίας και για μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και στενός φίλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και ζητεί ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσίας αλλά και εγγυήσεις ασφαλείας.

Επίσης, την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Κρατικά μέσα ενημέρωσης του Πεκίνου ανέφεραν ότι ο Σι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του αλλά και η ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Έντονοι είναι οι φόβοι για επικείμενη αποβατική ενέργεια της Ρωσίας στην Οδησσό. Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του Open η Γεωργία Λαγού η οποία βρίσκεται στην πόλη, υπάρχει μία ανησυχητική ηρεμία. Μπορεί οι σειρήνες να ηχούν αρκετές φορές την ημέρα, ωστόσο σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό αλλά και με ουκρανούς αξιωματούχους τα πλοία του ρωσικού στόλου που βρίσκονται ανοιχτά στη Μαύρη Θάλασσα παραμένουν στις ίδιες θέσεις.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής του στρατού στην πόλη, ο οποίος έκανε λόγο για επιθυμία εκφοβισμού των κατοίκων της πόλης. Η Οδησσός βρίσκεται σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε η Γεωργία Γαραντζιώτη, υπάρχουν φόβοι ότι οι ρώσοι ετοιμάζονται για επίθεση στην Οδησσό. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία εδώ και τουλάχιστον δύο 24ωρα είναι παραταγμένα στα ανοιχτά της πόλης. Στα περίπου 25 μίλια από τις ακτές, βρίσκονται τρία αποβατικά σκάφη, πέντε φρεγάτες, πέντε ναρκαλιευτικά πλοία, τέσσερις τουλάχιστον πυραυλάκατοι και δύο πλοία γενικής υποστήριξης.

Νοτιοανατολικότερα, προς την κριμαϊκή χερσόνησο, υπάρχει ένα υποβρύχιο, τρεις πυραυλάκατοι και τρία τουλάχιστον αποβατικά ενώ, πέρα από τη Σεβαστούπολη, στα ανατολικά, υπάρχουν και άλλα αποβατικά σκάφη. Συνολικά ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα αποτελείται από 30 πλοία. Περισσότερα από τα μισά αυτών βρίσκονται αυτή τη στιγμή απέναντι από τις ακτές της Οδησσού.

Τις προηγούμενες μέρες, από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είδαμε βίντεο πλοίων στα ανοιχτά της πόλης. Αυτά ήταν τα ναρκαλιευτικά πλοία των ρώσων τα οποία έκαναν επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών στη θαλάσσια περιοχή. Τις νάρκες είχαν τοποθετήσει οι ουκρανοί. Αφού ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις, τραβήχτηκαν προς τα πίσω και στις θέσεις τους έχουν μπει τα αποβατικά πλοία.

Οι ΝΑΤΟϊκές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει σχεδιασμός για αποβατική ενέργεια ακόμα και μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Πριν από αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει ναυτικός βομβαρδισμός των ακτών της Οδησσού και μένει να δούμε αν τελικά θα προχωρήσουν σε απόβαση ή θα αλλάξουν τα σχέδιά τους καθώς, όπως βλέπουμε καθημερινά, οι ρωσικές δυνάμεις είναι απρόβλεπτες.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share