Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία - «Έσφαξε» τους Γερμανούς ο Ζελένσκι μιλώντας τους στη Βουλή: «Βοηθάτε μόνο όταν επηρεάζεται η οικονομία σας...»

Ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε αιχμές για τη στάση της Δύσης στην πολεμική κατάσταση

17 Μαρτίου 2022 17:38
Πόλεμος στην Ουκρανία - «Έσφαξε» τους Γερμανούς ο Ζελένσκι μιλώντας τους στη Βουλή: «Βοηθάτε μόνο όταν επηρεάζεται η οικονομία σας...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Η βοήθεια και κάποιες κυρώσεις ήρθαν πολύ αργά για να σταματήσει ο πόλεμος», ανέφερε σε επικριτικό τόνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στη γερμανική Βουλή.

Υπό παρατεταμένα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων στη Budestag που είχαν σηκωθεί όρθιοι, ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές και τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να συνδράμουν ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. «Παροτρύνω τον καγκελάριο Σολτς να δώσει στη Γερμανία τον ηγετικό ρόλο που έχει προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Αυτή τη στιγμή καταστρέφεται ένας λαός στην Ευρώπη», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως «υπάρχει ένα τείχος στη μέση της Ευρώπης, μεταξύ της ελευθερίας και της ανελευθερίας».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκής Ενωση, ενώ επεσήμανε πως οι πολιτικοί συνηθίζουν να λένε «ποτέ ξανά» (σ.σ. φράση που παραπέμπει στο Ολοκαύτωμα), αλλά -όπως είπε- «βλέπουμε ότι αυτά τα λόγια είναι άχρηστα».

Γιατί καθυστερεί η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση - «Οι Ρώσοι θα χρειαστούν χρόνο»

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση που καθυστερεί αλλά και τον Βλαντίμιρ Πούτιν που όπως τόνισε «έχει ήδη αρκετές φθορές» μίλησε το πρωί της Πέμπτης (17/3) ο στρατιωτικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.

«Ο ρωσικός στόλος δεν έχει χερσαία υποστήριξη γι’ αυτό καθυστερεί την απόβαση» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης. Αναλύοντας το πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 22ημέρα από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου στο ΝΑΤΟ έκανε την εκτίμηση οι Ρώσοι θα χρειαστούν χρόνο και περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις για να πετύχουν τους στόχους τους.

Εστιάζοντας στην πολιορκία του Κιέβου ο κ. Θεοδωρακίδης επισήμανε το προφανές: «Δεν προχωράει η περικύκλωση του Κιέβου» «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αδυναμία τροφοδοσίας και υποστήριξης. Επίσης, επειδή υπάρχουν θύλακες αντίστασης, θέλουν να αποφύγουν το αστικό αντάρτικο γι’ αυτό και πηγαίνουν σιγά σιγά» δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν από την αρχή ήθελαν να χτυπήσουν αεροπορικώς θα το είχαν κάνει».

«Η ρωσική επιχείρηση στοιχίζει στο ηθικό των Ρώσων»

Αναφορικά με τη σθεναρή αντίδραση των Ουκρανών που με τη βοήθεια της Δύσης αντέχει ακόμα και τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούν στον πιο ισχυρό ρωσικό στρατό ο στρατιωτικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης υπογράμμισε ότι «κάθε καθυστέρηση που γίνεται στη ρωσική επιχείρηση στοιχίζει και στο ηθικό των ρωσικών δυνάμεων αλλά και στους πολίτες που εναντιώνονται στη ρωσική εισβολή».

Σημειώνεται πως τρία πλοία υπό παναμαϊκή σημαία χτυπήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα και το ένα βυθίστηκε.

«Η ρωσική επίθεση έχει μεν μια ορμή, αλλά δεν επιτυγχάνονται πλήρως οι αντικειμενικοί σκοποί» επεσήμανε. «Ο Πούτιν έχει φθορές και αναγκάζεται να φέρει δυνάμεις και εφεδρείες. Να εμπλέξει όλο και περισσότερο κόσμο χωρίς απτά αποτελέσματα. Θέλει να προχωρήσει για να μπορεί να διαπραγματευτεί» είπε κλείνοντας ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου στο ΝΑΤΟ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share