Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Το κοριτσάκι με το γλειφιτζούρι και το όπλο: Αυτή είναι η συγκλονιστική φωτογραφία που εμπνέει εν καιρώ πολέμου

Η ιστορία πίσω από την εικόνα που έγινε σύμβολο για τους Ουκρανούς

15 Μαρτίου 2022 15:20
Το κοριτσάκι με το γλειφιτζούρι και το όπλο: Αυτή είναι η συγκλονιστική φωτογραφία που εμπνέει εν καιρώ πολέμου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάθετε στο περβάζι ενός βομβαρδισμένου παραθύρου, έχει ένα γλειφιτζούρι στο στόμα και κρατάει ένα όπλο στο χέρι. Αυτή η φωτογραφία με το μικρό κοριτσάκι από την Ουκρανία, εμπνέει εν καιρό πολέμου.

Παράλληλα, δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με την πιανίστρια που αποχαιρετά το βομβαρδισμένο σπίτι της παίζοντας Σοπέν.

Πολύ γρήγορα έγινε viral, με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να την ποστάρει στο Twitter.

Η εικόνα δείχνει ένα όμορφο κοριτσάκι μόλις 9 ετών με τα μαλλιά του πιασμένα σε κοτσιδάκια, στα χρώματα της Ουκρανίας. Η μικρούλα κάθεται στο διαλυμένο παράθυρο ενός σπιτιού, κρατάει το όπλο, στο στόμα έχει ένα γλειφιτζούρι.

Για πολλούς συμβολίζει την απόλυτη αντίθεση: Το γλειφιτζούρι συμβολίζει την παιδική αθωότητα κι ανεμελιά, το όπλο τη βίαιη ενηλικίωση μιας ολόκληρης γενιάς στην Ουκρανία, αυτή που ζει τον πόλεμο μετά τη ρωσική εισβολή. Ο Τούσκ έγραψε στη λεζάντα του tweet του: «Μην της πείτε σας παρακαλώ ότι πιο αυστηρές κυρώσεις θα στοίχιζαν ακριβά στην Ευρώπη!».

Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία που έγινε σύμβολο στην Ουκρανία

Η εννιάχρονη δεν είναι μαχήτρια της ουκρανικής αντίστασης κατά των Ρώσων. Πρόκειται για μια 100% συμβολική φωτογραφία, μια φωτογραφία-μήνυμα, η οποία τραβήχτηκε στις 24 Φεβρουαρίου, πριν τη ρωσική εισβολή, από τον πατέρα του νεαρού κοριτσιού, Ολεξέι Κιριλένκο.

Ο Κιριλένκο είναι μηχανικός στο Κίεβο και ερασιτέχνης φωτογράφος. Δύο ημέρες πριν την εισβολή, αποφάσισε να σκηνοθετήσει την εννιάχρονη κόρη του στην εν λόγω πόζα για να δείξει πώς θα δείχνει η Ουκρανία σε λίγες μέρες.. Στο Facebook ο πατέρας εξήγησε ότι η κόρη του δεν ξέρει να χρησιμοποιεί όπλο και ότι αυτό της φωτογραφίας ήταν άδειο.

«Δημοσίευσα τη φωτογραφία σε ομάδα του ουκρανικού Facebook και έκανε τον γύρο του κόσμου ξαφνικά», έγραψε ο πατέρας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share