Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τρόμος στην Ινδονησία: Ισχυρός σεισμός στην Σουμάτρα - Φόβοι για τσουνάμι

Κοντά στους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ η σεισμική δόνηση

14 Μαρτίου 2022 08:58
Τρόμος στην Ινδονησία: Ισχυρός σεισμός στην Σουμάτρα - Φόβοι για τσουνάμι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε σήμερα τη δυτική ακτή της Σουμάτρας, στην Ινδονησία, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) και το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο (EMSC).

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 04:09 (τοπική ώρα· στις 23:09 χθες Κυριακή ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 167 χιλιόμετρα δυτικά της παραθαλάσσιας πόλης Παριαμάν, σε βάθος 21 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS. Το EMSC υπολόγισε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,8 βαθμών και ότι το εστιακό του βάθος ήταν 40 χιλιόμετρα.

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Ρόδου

Σεισμός 3,3 ρίχτερ κοντά στη Μυτιλήνη

σεισμοσ-ινδονησια

Σεισμός σημειώθηκε κοντά στη Μυτιλήνη στις 8 το βράδυ της Κυριακής. Το επίκεντρο σε απόσταση μόλις 11 χιλιομέτρων ανατολικά – βορειοανατολικά του νησιού.

Ο σεισμός έχει μέγεθος 3,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν ζημιές.

Τρόμος με τον σεισμό στον Τύρναβο: Ενεργοποιήθηκαν δύο «τυφλά» ρήγματα

Στους δυο μεγάλους σεισμούς στον Τύρναβο με μεγέθη 6,3 και 6,2 που έγιναν πριν από έναν ακριβώς χρόνο αναφέρθηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως σημειώνει, νέα μελέτη έδειξε ότι ενεργοποιήθηκαν δύο άγνωστα ρήγματα τα οποία είναι με αντίθετη κλίση, προς ΒΑ στο πρώτο και προς ΝΔ στο δεύτερο.

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας - Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος:

«Η περιοχή Τυρνάβου επλήγη από 2 καταστροφικούς σεισμούς στις 3 και 4 Μαρτίου 2021 με μεγέθη 6,3 και 6,2. Μετασεισμοί γίνονται μέχρι τώρα. Η αποκατάσταση προχωρά αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Η μελέτης μας, που δημοσιεύτηκε προ καιρού, βασίστηκε σε σεισμολογικές και δορυφορικές μεθόδους και έδειξε ότι ενεργοποιήθηκαν δύο άγνωστα, τυφλά ρήγματα με διεύθυνση περίπου ΔΒΔ.

Τα ρήγματα είναι αντιθετικά, δηλαδή με αντίθετη κλίση, προς ΒΑ στο πρώτο και προς ΝΔ στο δεύτερο. Τυφλό ήταν και το ρήγμα που έδρασε στο Αρκαλοχώρι Κρήτης (27.9.2021), όπως δείξαμε σε άλλη πρόσφατη μελέτη.

Φαίνεται ότι τα τυφλά ενεργά ρήγματα είναι περισσότερα απ' όσο πιστεύαμε και συνιστούν σημαντικό σεισμικό κίνδυνο στη χώρα μας. Τα ρήγματα αυτά δεν είναι ορατά γιατί δεν φθάνουν μέχρι την επιφάνεια».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share