Κυριακή, 05 Μαΐου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται το Ιρπίν – Φόβοι για νεκρούς (video)

Συνεχίζεται το ανελέητο σφυρόκοπημα

6 Μαρτίου 2022 14:07
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται το Ιρπίν – Φόβοι για νεκρούς (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα, εννιάωρη, κατάπαυση πυρός ανακοινώθηκε σήμερα για τη Μαριούπολη, που τελεί υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ ο κλοιός γύρω από το Κίεβο σφίγγει με το Ιρπίν να βομβαρδίζεται.

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. “Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου”, είπε.


Το δημοτικό συμβούλιο της ουκρανικής πόλης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη. Η απομάκρυνση των αμάχων θα ξεκινήσει στις 12:00», ανάφεραν οι δημοτικές αρχές στο Telegram, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προς την πόλη Ζαπορίζια, που απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00.

Στο μεταξύ συνεχίζεται, με μεγάλη σφοδρότητα, η επιθετικότητα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία που πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο Κίεβο. Την ίδια ώρα μεσολαβητική πρωτοβουλία ανέλαβε το Ισραήλ με την κινητικότητα που παρατηρείται σε διπλωματικό επίπεδο να είναι μεγάλη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο μεταξύ, έχει επιβεβαιώσει “αρκετές” επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στην Ουκρανία και ερευνά άλλες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ χθες εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο ολιγόωρης κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης στην οποία ζουν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς, οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε. Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share